Elegancki deser czekoladowy, bardzo szybki i prosty w wykonaniu.
Maliny można zastąpić innymi owocami – truskawkami, jagodami, cząstkami mandarynki lub płatkami migdałowymi, czy posiekanymi orzechami. Zaskakuje piankową konsystencją i delikatnym smakiem.
Deser znakomicie nadaje się na Walentynki, ale także w każdy inny dzień roku.
Czekoladę łamię na kawałki, zalewam śmietaną kremówką i rozpuszczam na małym ogniu. Można czekoladę z kremówką podgrzać w mikrofalówce, ale należy to robić na małej mocy.
Do płynnej czekolady dodaję cukier i mieszam aż się rozpuści. Odstawiam aby ostygło, a następnie schładzam w lodówce około 2 godziny.
Chłodną czekoladową śmietankę ubijam mikserem na sztywno. Porcje musu przekładam do kieliszków lub pucharków i dekoruję malinami.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery