Przepis na Ciasto drożdżowe z kruszonką

Dodano przez:
Ile porcji:
20
Łączny czas przyrządzania:
80 min.
Czas przygotowania:
80 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1118
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

Jak zrobić Ciasto drożdżowe z kruszonką?

Przygotowujemy kruszonkę: do miseczki przesiewamy 1, 75 szklanki mąki, dodajemy zmielone migdały, połowę cukru i 20 dag masła. Wszystko szybko zagniatamy i odstawiamy w zimne miejsce. Drożdże rozcieramy z niewielką ilością mleka. Dodajemy tyle cukru i mąki aby powstała masa o konsystencji śmietany. Powstały zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozostałe masło topimy i chłodzimy. Do miseczki przesiewamy resztę mąki, dodajemy jajka, wyrośnięty zaczyn i pozostały cukier i mleko. Powoli dodając masło zagniatamy ciasto. Kiedy zacznie odstawać od rąk i miseczki odstawiamy na 1 godz w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoji swoją objętość przekładamy je na stolnicę, ponownie zagniatamy, podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na prostokątny placek i przekładamy do blaszki wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy dżemem jagodowym i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na ok. 30 min. W ciepłe miejsce by lekko wyrosło a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni c i pieczemy ok. 40 min.

Podobne przepisy

Pleśniak

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-05-31

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Sernik z makiem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-09-20

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Bezowo-śliwkowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-05-01

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Drożdżowe

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 115 min.

Data dodania: 2022-10-22

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Ciasta

Babeczki z owocami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-05-02

Dodany przez: madi356

Kategoria: Ciasta

Strucla makowa

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-09-16

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta