Zauroczył mnie pewien deser francuski w necie i zrobiłam go ale z trochę innym nadzieniem.
Proporcje na ciasto są na miskę wielkości 2 litry. Jeżeli dysponujemy większą to wiadomo trzeba zwiększyć ilość. Roladę kroimy na plasterki i wykładamy nimi miskę o kształcie półkuli.
Miska wcześniej wyłożoną jest folią spożywczą. Kilka plasterków niech nam zostanie, przykryjemy nimi masę w misce i będą stanowiły spód ciasta. Śmietanę ubiłam. Mus, twaróg i cukier puder, sok wymieszałam.
Żelatynę rozpuściłam w niewielkiej ilości wody ciepłej i dodałam do mieszaniny sera. Wsypałam owoce, dodałam śmietanę, wymieszałam i do miski na plasterki rolady. Przykryłam pozostałymi plasterkami. Zakryłam wystającą folią. Ciasto do lodówki na noc.
Gdy masa porządnie zesztywnieje przykryłam miskę talerzem, na którym ciasto ma się znaleźć i przewracamy całość do góry nogami, ciągnąć za folię. Nasza bomba powinna wyskoczyć z miski bez najmniejszej trudności.
Gotową posmarowałam galaretką truskawkowa rozpuszczona w 250ml wody. Ozdobiłam truskawkami i śmietaną ubitą. Pięknie się prezentuje na letnim stole i wcale nie jest trudna.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta