Przepis na Cantucci

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
70 min.
Czas przygotowania:
20 m
Czas pieczenia:
50 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1919
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Desery, Kuchnia włoska

Cantucci to pyszne, kruche ciasteczka pochodzące z Toskanii.

Ich ważnym składnikiem są migdały, oraz pomarańczowy bądź cytrynowy aromat.

Od typowych ciastek różnią się tym, iż są podwójnie pieczone.

Najlepiej smakują gdy zanurza się je w kawie, herbacie lub winie.

Zdjęcia

Składniki

dodatkowo

  • mąka do podsypania

Jak zrobić Cantucci?

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Blachę do pieczenia wykładam papierem.

Pomarańcze dokładnie myję, sparzam wrzątkiem, osuszam i ścieram skórkę. Z pomarańczy wyciskam sok.

W misce miksuję jajka, cukier i skórkę pomarańczową. Następnie dodaję mąkę, proszek dopieczenia, sok pomarańczowy i migdały. Zagniatam na zwarte ciasto.

Dziele ciasto na dwie części, roluje na około 30 cm wałki, układam na papierze do pieczenia i spłaszczam dłonią.

Piekę około 30 minut, aż zaczną brązowieć. Wyjmuję na 10 minut z piekarnika, zmniejszam temperaturę do 160, a przestudzone ciasto tnę na kawałki o szerokości 1 cm. Rozkładam na papierze, na pokrojonej stronie i piekę około 10 minut. Przekładam na druga stronę i piekę 5-10 minut.

Podobne przepisy

Naleśniki cynamonowe

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-09-23

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Desery

Piwo grzane

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-07-12

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Desery

Jeżynowa galaretka

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-02-17

Dodany przez: opra

Kategoria: Desery

Kakao

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-07-06

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Desery

Deser gruszkowy

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-09-25

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Desery

Powidła śliwkowe

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-12-25

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Desery