Cantucci to pyszne, kruche ciasteczka pochodzące z Toskanii.
Ich ważnym składnikiem są migdały, oraz pomarańczowy bądź cytrynowy aromat.
Od typowych ciastek różnią się tym, iż są podwójnie pieczone.
Najlepiej smakują gdy zanurza się je w kawie, herbacie lub winie.
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Blachę do pieczenia wykładam papierem.
Pomarańcze dokładnie myję, sparzam wrzątkiem, osuszam i ścieram skórkę. Z pomarańczy wyciskam sok.
W misce miksuję jajka, cukier i skórkę pomarańczową. Następnie dodaję mąkę, proszek dopieczenia, sok pomarańczowy i migdały. Zagniatam na zwarte ciasto.
Dziele ciasto na dwie części, roluje na około 30 cm wałki, układam na papierze do pieczenia i spłaszczam dłonią.
Piekę około 30 minut, aż zaczną brązowieć. Wyjmuję na 10 minut z piekarnika, zmniejszam temperaturę do 160, a przestudzone ciasto tnę na kawałki o szerokości 1 cm. Rozkładam na papierze, na pokrojonej stronie i piekę około 10 minut. Przekładam na druga stronę i piekę 5-10 minut.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery