Przepis na Budyń z gotowanej wołowiny

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1092
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Jarskie

Składniki

  • gotowana wołowina 25 dag
  • jaja 4 szt
  • masło 4 dag
  • tarta bułka 1 łyżka
  • koperek lub natka pietruszki 1 łyżka
  • sól
  • gałka muszkatołowa szczypta
  • masło 2 dag
  • tarta bułka 1 łyżka

Jak zrobić Budyń z gotowanej wołowiny?

Wołowinę po ugotowaniu z włoszczyzną ostudzić i zemleć w maszynce. Żółtka utrzeć z masłem, dodać tartą bułkę, zmielone mięso, posiekaną zieleninę i przyprawy, pianę z białek i ostrożnie masę wymieszać. Wyłożyć masę do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, formę zamknąć i wstawić do gotowania. Gotować 1 godz. Ugotowany budyń podać polany stopionym masłem lub łagodnym sosem koperkowym czy chrzanowym z dodatkiem zielonej sałaty.

Podobne przepisy

Frytki smakosza

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-09-29

Dodany przez: PatrycjaDyderska

Kategoria: Jarskie

Domowe placki

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-02-17

Dodany przez: buba00

Kategoria: Jarskie

Racuchy z gruszką

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-09-25

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Jarskie

Jajecznica z bułeczką dla dzieci

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-07-18

Dodany przez: malinka

Kategoria: Jarskie

Kasza na sypko z przyprawami

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-03-10

Dodany przez: enia

Kategoria: Jarskie

Paszteciki z grzybowo-kapuściane

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-03-18

Dodany przez: mateo86

Kategoria: Jarskie