Przepis na Blok czekoladowy do chrupania

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
25 min.
Czas przygotowania:
25 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
986
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Desery

Składniki

  • mleko w proszku 25 dag
  • suszone owoce 1 garść
  • orzechy 1 garść
  • herbatniki lub suchary 20 dag
  • woda 0,5 szklanki
  • masło 2/3 kostki
  • cukier 1 szklanka
  • kakao 4 łyżki

Jak zrobić Blok czekoladowy do chrupania?

Mleko w proszku mieszamy z suszonymi owocami /rodzynki, śliwki, morele/ i pokruszonymi herbatnikami lub sucharami. W rondelku roztapiamy masło z cukrem, kakao i wodą. Podgrzewamy często mieszając do czasu aż składniki się połączą a cukier rozpuści.

Uzyskaną masę lekko studzimy /ma być ciepła ale nie gorąca/ i przelewamy do naczynia z mlekiem w proszku z dodatkami. Dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Podobne przepisy

Bezy z rumieńcem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-09-13

Dodany przez: bernika

Kategoria: Desery

Deser pomarańczowy

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-12-21

Dodany przez: halina

Kategoria: Desery

Pianka poziomkowa

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-02-18

Dodany przez: hallinka

Kategoria: Desery

Drożdżówki z budyniem i kruszonką

Ile porcji: 16

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2022-12-12

Dodany przez: malina

Kategoria: Desery

Budyń z czekoladą

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-04

Dodany przez: logmw

Kategoria: Desery

Grejpfrut carlos

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-03-27

Dodany przez: zybi_01

Kategoria: Desery