..Zapamiętany smak z lat dziecinnych i odwiedzin u babci, zawsze drobiła zacierki i gotowała je z kaszą jaglaną, na mleku
Receptura została opublikowana w dniu: 17.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2175 odwiedzających!
Na zdrowie!
Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka i ubite białka, zarabiamy ciasto o dość zwartej konsystencji (musi być twardsze niż na makaron). Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodajemy 1-2 łyżki wrzącej wody. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy z nich 0, 5 cm wałeczki. Do lewej ręki bierzemy wałeczek ciasta i kręcąc kciukiem formujemy wydłużony niby koralik ( tak jak robiliśmy koraliki z ciasta – masy solnej) a prawą ręką opuszkami kciuka i palca wskazującego ostatecznie formujemy i odrywamy od wałeczka zacierkę. Jeśli zrobiliśmy ich więcej niż nam jest potrzebne można je przesuszyć i przechowywać w papierowej torbie. . Do następnego użycia. ..
Kategoria: Makarony
Kategoria: Makarony
Kategoria: Makarony
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Makarony
Kategoria: Makarony