Receptura została opublikowana w dniu: 20.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2744 odwiedzających!
Na zdrowie!
Do przygotowania galaretek gotujemy wodę. Obie galaretki wiśniowe – rozpuścić w 1, 5 szklanki wrzącej wody, dokładnie ją rozmieszać i odstawić by wystygły. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy 2 łyżkami oliwy i wyłożyć biszkoptami dno i boki. Ser mielimy raz albo dwa razy przekładamy do miski malaksera lub miksera, dodajemy cukier i półpłynną galaretkę wiśniową – pozostawiając 5 łyżek. Miksujemy, najpierw na wolnych obrotach przez 1 minutę i na dużych obrotach około 3 minuty. Rozpuszczamy galaretkę gruszkową lub cytrynową w 400 ml wrzącej wody, zmieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretki i odstawiamy ją do schłodzenia. Do masy serowo galaretkowej wkładamy po 15 – 20 dag mieszanego najlepiej bezpestkowego winogronu. Jeśli owoce winogronu mają pestki musimy się trochę pobawić i powyjmować je z owoców. Masę serową lekko mieszamy, wykładamy do przygotowanej tortownicy i łyżką wyrównujemy powierzchnię masy. Pozostawioną czerwoną galaretkę, łyżeczką wciskamy w masę serową. Na wierzch masy serowej układamy pozostałe owoce winogronu (dekoracyjnie lub nie), zalewamy półpłynną żółtą galaretką i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 60 minut aby zakrzepła się, a deser był mocno schłodzony.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery