Przepis na Winogrona w koniaku

Dodano przez:
Ile porcji:
3
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1320
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przetwory

Składniki

  • winogrona jasne 0,5 kg
  • winogrona ciemne 0,5 kg
  • koniak 2 szklanki
  • cukier 50 dag
  • cynamon laska
  • kardamon 10 ziaren

Jak zrobić Winogrona w koniaku?

Winogrona myjemy, obieramy ze skórki – jeśli mamy z tym problem możemy je na chwilkę wrzucić do wrzątku. Jeśli nie są to winogrona bezpestkowe musimy je wydrylować. Następnie owoce układamy w słojach, dodajemy przyprawy i cukier, zalewamy koniakiem, zakręcamy i odstawiamy na 5 tygodni. W tym czasie od czasu do czasu poruszamy słojami by cukier się rozpuścił. Podajemy jako dodatek do deserów i lodów.

Podobne przepisy

Pomidory w zalewie octowej

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-05-31

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Przetwory

Ogórki w musztardzie

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-05-26

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Przetwory

Sok z jagód

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-04-29

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Przetwory

Smalec ze skwarkami i prażona cebulką

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2022-12-11

Dodany przez: malina

Kategoria: Przetwory

Sałatka słodko-kwaśna z ogórków

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 1080 min.

Data dodania: 2022-09-12

Dodany przez: bernika

Kategoria: Przetwory

Fasola szparagowa z tartą bułką

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 150 min.

Data dodania: 2022-12-16

Dodany przez: malina

Kategoria: Przetwory