Sezam prażymy na patelni, ma nabrać złotego koloru. Ugotować ryż z cukrem, powinien stać się lekko kleisty, wystudzić go. Zimny ryż wymieszać z octem ryżowym. Awokado obrać ze skórki i pokroić w cienki słupki.
Paluszki krabowe przekroić wzdłuż na długie słupki. Płaty nori podzielić na pół. Na połowę plastra nori, nakładamy wcześniej ugotowany ryż do sushi. Rozmieszczamy go równomiernie i posypujemy uprażonym sezamem. Plaster nori wraz ryżem i sezamem obracamy na drugą stronę.
Przez środek smarujemy cienką linię pastą wasabi. Wzdłuż niej układamy na wasabi paluszki krabowe i awokado. Całość zawijamy za pomocą maty bambusowej na dwa razy mocno dociskając, tak aby składniki nie wyleciały z formowanej rolady.
Następnie otrzymany wałek kroimy ostrym nożem na kawałki. Uromaki sushi podajemy z sosem sojowym do maczania
Kategoria: Zimny bufet
Kategoria: Zimny bufet
Kategoria: Zimny bufet
Kategoria: Zimny bufet