Przepis została dodana w dniu: 10.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2061 osób!
Na zdrowie!
Gruszki gotujemy i przecieramy. Z 2 pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy taką samą ilość przegotowanej wody ile jest soku. Doprowadzamy płyn do wrzenia. Żółtka ubijamy z 1- 2 łyżek cukru. Do utartych żółtek wlewamy gorący sok pomarańczowy i dodajemy przecier z gruszek. Słodzimy całość do smaku. Jeśli szodon jest za rzadki dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną. Po dodaniu do szodonu mąki ziemniaczanej całość mocno podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Pozostałą pomarańczę obieramy i kroimy w drobne plasterki lub dzielimy na małe cząstki i dekorujemy nimi szodon przed podaniem
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery