Przepis na Syrop figowy

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
180 min.
Czas przygotowania:
3 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
5652
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przetwory

Wspaniały syrop do racuszków, naleśników, omletów biszkoptowych, makaronów, kaszy i ryżu.

Receptura została dodana w dniu: 18.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2270 odwiedzających!
Smacznego!

Składniki

  • figi suszone 30 dag
  • śliwki suszone 30 dag
  • chlebek świętojański 30 dag
  • rodzynki 30 dag
  • woda 30 ml

Jak zrobić Syrop figowy?

Pokrojone figi, śliwki i owoce chleba świętojańskiego razem z rodzynkami wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę, przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni c piekarnika i dusimy nie zaglądając do nich około 30 – 40 minut. Następnie odkrywamy, mieszamy, zakrywamy i zmniejszamy temperaturę do 140 – 150 stopni. Dalej dusimy owoce przez około 1 godziny, aż owoce całkiem się rozgotują. Rozgotowane owoce przecieramy i rozlewamy do małych gorących (wyprażonych) słoiczków i szybko zamykamy.

Podobne przepisy

Ogórki Curry

Ile porcji: 24

Data dodania: 2022-07-25

Dodany przez: blagro1

Kategoria: Przetwory

Marynowana papryka

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-09-05

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Przetwory

Grzybki w occie

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-07

Dodany przez: ilonar2301

Kategoria: Przetwory

Kiszone ogórki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-07-29

Dodany przez: krokodyl

Kategoria: Przetwory

Kompot z truskawek na zimę

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-05-10

Dodany przez: netha

Kategoria: Przetwory

Śliwki w occie babuni

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-06-18

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Przetwory