Główne składniki sorbetu to owoce, wino, sok owocowy oraz cukier. Doskonały deser z zimowych owoców. Sorbet podany z gorącym ciastem smakuje wyśmienicie.
Przepis z magazynu Martha Stewart Living nr 3/2007.
Podgrzewam w garnku sok, dodaję cukier i żurawiny. Doprowadzam do wrzenia. Jak już żurawiny zmiękną przecedzam całość przez sitko.
Dodaję skórkę otarta z pomarańczy, mieszam i odstawiam, aby wystygło. Przekładam masę do maszynki na lody i postępuję wg instrukcji.
Dla tych co nie maja sorbetiery:
Schłodzoną masę, w szczelnym pojemniku, wkładam do zamrażarki, wyjmuje po 3 godzinach i za pomocą trzepaczki lub widelca rozbijam masę (ma to zapobiec tworzeniu się kryształków wody).
Ponownie wkładam do zamrażarki i po 2 godzinach robię to samo. Przed podaniem kruszę masę w mikserze i podaję w pucharkach lub miseczkach.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery