Przepis na Sernik wielkanocny

Dodano przez:
Ile porcji:
12
Łączny czas przyrządzania:
70 min.
Czas przygotowania:
10 m
Czas pieczenia:
60 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
7731
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Sernik wielkanocny to pyszny i prosty sernik.

Łatwy w przygotowaniu, bo nie trzeba oddzielnie ubijać piany, a dzięki spodowi z herbatników nie traci się czasu na przygotowanie ciasta kruchego.

Dodatek skondensowanego mleka powoduje, ze sernik jest bardzo śmietankowy i rozpływa się w ustach.

Zdjęcia

spód

  • herbatniki 400 gram
  • masło 100 gram

masa serowa

  • serek naturalny 600 gram
  • jajka 4 sztuki
  • mleko skondensowane 1 puszka
  • esencja waniliowa 1 łyżka

Jak zrobić Sernik wielkanocny?

Herbatniki pokruszyć, a następnie zmiksować z miękkim masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć masą z herbatników, dociskając palcami spód. Wyrównać i wstawić do lodówki.

Zmiksować serek naturalny (ale nie! homogenizowany, bo wychodzi za rzadkie) z esencją, jajkami i mlekiem kondensowanym. Masę serowa wylać na spód.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.

Podobne przepisy

Tort budyniowy

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2022-11-06

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Ciasta

Orzeszki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-04-13

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ciasta

Rolada waflowa

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 125 min.

Data dodania: 2022-10-23

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Ciasta

Drożdżowiec z rodzynkami

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-03-14

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Ciasta

Ciasto migdałowe z owocami i bezą

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 85 min.

Data dodania: 2022-10-30

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ciasta

Ciasto na karpatkę

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-12-05

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Ciasta