Sernik nowojorski to klasyczny przepis na kultowy amerykański sernik. Długie pieczenie, oraz połączenie śmietankowego serka i kwaśnej śmietany powoduje, że sernik jest delikatny, aksamitny, o cytrynowym aromacie i smaku.
Spód:
Masło roztopić i wystudzić, ciasteczka pokruszyć i zmiksować z masłem.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią aluminiową. Wyłożyć spód tortownicy masą z ciastek, dokładnie ugnieść palcami i wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:
Jajka zmiksować z cukrem, dodać ser śmietankowy, śmietanę i sok z cytryny ze skórką. Wylać masę na spód z ciastek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 70-80 minut.
Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia – najlepiej całą noc schładzać w lodówce.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta