Przepis na Sernik nowojorski

Dodano przez:
Ile porcji:
12
Łączny czas przyrządzania:
100 min.
Czas przygotowania:
20 m
Czas pieczenia:
80 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
3664
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Sernik nowojorski to klasyczny przepis na kultowy amerykański sernik. Długie pieczenie, oraz połączenie śmietankowego serka i kwaśnej śmietany powoduje, że sernik jest delikatny, aksamitny, o cytrynowym aromacie i smaku.

Zdjęcia

spód

  • ciastka digestive 250 gram
  • masło 125 gram

masa serowa

  • ser śmietankowy 750 gram
  • jajka 3 sztuki
  • śmietana kwaśna 200 gram
  • skórka z cytryny 1 łyżka
  • cukier 1 szklanka
  • sok z cytryny 4 łyzki

Jak zrobić Sernik nowojorski?

Spód:
Masło roztopić i wystudzić, ciasteczka pokruszyć i zmiksować z masłem.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią aluminiową. Wyłożyć spód tortownicy masą z ciastek, dokładnie ugnieść palcami i wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa:
Jajka zmiksować z cukrem, dodać ser śmietankowy, śmietanę i sok z cytryny ze skórką. Wylać masę na spód z ciastek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 70-80 minut.

Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia – najlepiej całą noc schładzać w lodówce.

Podobne przepisy

Rolada z jabłkami i serkiem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-05-04

Dodany przez: netha

Kategoria: Ciasta

Mango banana bread

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 85 min.

Data dodania: 2022-09-14

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ciasta

Ciasto gruszkowe z migdałami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-04-16

Dodany przez: rfima

Kategoria: Ciasta

Ciasto ze śliwkami II

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-10-28

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Biszkopt XXL

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-06-19

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Domowe wafle

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2023-05-17

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta