Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej o małych oczkach. Dodajemy mąkę i dokładnie zagniatamy. / proporcje mąki mogą być inne w zależności jak soczyste są jabłka. / masę wstawiamy na godzinę do lodówki by masa się schłodziła. Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy z masy okrągłe kuleczki, które wkładamy do wrzątku i gotujemy ok. 5 min. Pierniki / bez polewy, mogą być lekko czerstwe/ ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Twaróg drobno rozkruszamy. Masło roztapiamy w rondelku, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Ugotowane kuleczki jabłkowe wyjmujemy, odcedzamy i rozkładamy na talerzach. Polewamy stopionym masłem, posypujemy cukrem pudrem, rozkruszonym twarogiem i startymi piernikami.
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie