Przepis na Kremowe ptysie

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
75 min.
Czas przygotowania:
50 m
Czas pieczenia:
25 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
735
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Desery

Składniki

  • masło 1/2 kostki
  • woda 1,5 szklanki
  • mąka 1 szklanka
  • jaja 4 sztuki
  • budyń 1 opakowanie
  • masło 2/3 kostki

Jak zrobić Kremowe ptysie?

Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wlewamy 1,5 szklanki wody, mieszając wsypujemy stopniowo mąkę. Gdy masa zgęstnieje, dodajemy rozmącone jaja i w dalszym ciągu mieszamy. Jeśli ciasto będzie już gotowe, nakładamy kulki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez niecałe pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni celsjusza. W międzyczasie sporządzamy krem. Przyrządzamy budyń według przepisu na opakowaniu, dodajemy rozpuszczone masło i ucieramy. W razie potrzeby do kremu dodajemy cukier zwykły bądź waniliowy. Kremem nadziewamy upieczone ptysie.

Podobne przepisy

Banany pieczone

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-03-16

Dodany przez: Gr4zyna

Kategoria: Desery

Tosty z sosem owocowym

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2024-03-22

Dodany przez: malg0kolczyk0wnia

Kategoria: Desery

Mleko z herbatą

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-11-21

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Desery

Bułka maślana z nutellą

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-12-05

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Desery

Deserek makaronowy

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-07-06

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Desery

Mus bananowy z kiwi

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-12-04

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Desery