Przepis na Krem brulee ziołowy

Dodano przez:
Ile porcji:
2
Łączny czas przyrządzania:
90 min.
Czas przygotowania:
90 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1021
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Sosy

Składniki

  • cukier 80 g
  • śmietana kremówka 500 ml
  • żółtka 8
  • tymianek lub rozmaryn
  • cukier brązowy 40 g

Jak zrobić Krem brulee ziołowy?

Żółtka bardzo delikatnie i wolno ucieramy z cukrem, aż zaczną jaśnieć – nie mogą się ubić i spienić. Śmietanę podgrzewamy z ziołami (nie gotujemy). Jeśli używamy herbatki ziołowej, podgrzewamy samą śmietanę i wrzucamy do niej na 2-3 min saszetki; śmietanę przecedzamy, dodajemy do żółtek, delikatnie mieszając. Rozlewamy masę do miseczek, ustawiamy na ściereczce w brytfance, wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości miseczek i przykrywamy folią aluminiową. Zapiekamy 45-90 min w 130°c. Schładzamy 5 godz. Posypujemy cukrem i przypalamy palnikiem.

Podobne przepisy

Sos romanesco

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2023-01-07

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia hiszpańska

Sos do mizerii

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-04-22

Dodany przez: madi356

Kategoria: Sosy

Sos beszamelowy – do lazani

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-08-09

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Sosy

Beszamel

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-05-09

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Sosy

Zasmażka jasna

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-12-30

Dodany przez: Bocja

Kategoria: Sosy

Sos z truskawek

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-10-04

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Sosy