Przepis na Krem angielski miętowy

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
15 min.
Czas przygotowania:
15 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
881
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Desery

Składniki

  • mleko 1/2 litra
  • cukier 1/2 szklanki
  • liście świeżej mięty 8 dag
  • żółtka 6 sztuk

Jak zrobić Krem angielski miętowy?

Mleko zagotowujemy z 2/3 cukru, następnie wrzucamy opłukane i osuszone liście mięty, mieszamy, odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut, żeby mięta zaparzyła się w mleku. Żółtka roztrzepujemy miotełką z pozostałym cukrem. Mleko zagotowujemy, przelewamy do żółtek, dokładnie mieszamy i ponownie przelewamy do rondla. Ponownie zagotowujemy aż sos lekko zgęstnieje, przecedzamy przez gazę do miseczki.

Podobne przepisy

Sernik na ciastkach

Ile porcji: 15

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-09-21

Dodany przez: ben-ka

Kategoria: Ciasta

Naleśniki w sosie truskawkowym

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-02-04

Dodany przez: enia

Kategoria: Desery

Galaretka rabarbarowa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-01-26

Dodany przez: Baba

Kategoria: Desery

Domowe Ice tea

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-08-14

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Desery

Kisiel wiśniowy

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-04-20

Dodany przez: monika4

Kategoria: Desery

Churros

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-01-12

Dodany przez: prosecco

Kategoria: Desery