Przepis na Konfitury z arbuza

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Data dodania:
Wyświetlenia:
1337
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przetwory

Konfiturę z arbuza możemy używać tak samo jak owoce kandyzowane do deserów, ciast i legumin.

Przepis została dodana w dniu: 14.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2982 osób!
Bon Appétit!

Składniki

  • arbuz ok. 5 kg
  • cukier 1 kg
  • wanilia 1/3 laski
  • lub cukier waniliowy 16 g

Jak zrobić Konfitury z arbuza?

Arbuzy umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki i wyciąć z nich różowy miąższ. Z białego miąższu, tuż przy skórce, wydrążyć okrągłą łyżeczką 1 kg kulek. Do szerokiego rondla z grubym dnem włożyć arbuzowe kulki i wsypać cukier. Rondel przykryć lnianą ściereczką i odstawić do lodówki na 2 godz. Następnie zawartość rondla wymieszać i dodać wanilię. Smażyć na małym ogniu, mieszając, aż arbuz stanie się szklisty. Gorące konfitury kłaść do wyprażonych słoików typu twist off i zakręcać. Pozostawić do wystudzenia do góry dnem.

Podobne przepisy

Maliny w syropie

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-12-10

Dodany przez: malina

Kategoria: Przetwory

Dżem z czarnej porzeczki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-08-30

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Przetwory

Sałatka z cukinii

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 240 min.

Data dodania: 2022-09-12

Dodany przez: bernika

Kategoria: Przetwory

Gąski w occie

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-06-20

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Przetwory

Kompocik śliwkowy

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-25

Dodany przez: blagro1

Kategoria: Przetwory

Ogórki małosolne

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-02-14

Dodany przez: Teresa

Kategoria: Przetwory