Konfiturę z arbuza możemy używać tak samo jak owoce kandyzowane do deserów, ciast i legumin.
Przepis została dodana w dniu: 14.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2982 osób!
Bon Appétit!
Arbuzy umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki i wyciąć z nich różowy miąższ. Z białego miąższu, tuż przy skórce, wydrążyć okrągłą łyżeczką 1 kg kulek. Do szerokiego rondla z grubym dnem włożyć arbuzowe kulki i wsypać cukier. Rondel przykryć lnianą ściereczką i odstawić do lodówki na 2 godz. Następnie zawartość rondla wymieszać i dodać wanilię. Smażyć na małym ogniu, mieszając, aż arbuz stanie się szklisty. Gorące konfitury kłaść do wyprażonych słoików typu twist off i zakręcać. Pozostawić do wystudzenia do góry dnem.
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory