Cytryny sparzamy, łyżeczką wyciskamy sok wraz z drobinami miąższu. Skórkę drobno kroimy. Wszystko wkładamy do rondelka, dodajemy cynamon, pestki wyjęte z moreli i wodę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy – często mieszając – ok. godziny aż skórki będą miękkie.Tak przygotowany płyn przecedzamy, dokładnie przecierając drobinki cytrynowego miąższu i zalewamy nim jeżyny z morelami.Doprowadzamy do wrzenia i całość gotujemy ok. 10 min. Dodajemy cukier i mieszamy aż całkowicie się rozpuści.Następnie zmniejszamy ogień i smażymy ok 2 -3 godzin, aż masa stanie się odpowiednio gęsta- kropelka konfitury spuszczona na zimny talerzyk powinna zgęstnieć w ciągu 1 minuty.Gorącą konfiturę przekładamy do słoików i zamykamy. Wstawiamy do garnka z wodąi na wolnym ogniu podgrzewamy ale nie gotujemy przez ok. 30 min.
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory