Pyszna konfitura z rodzynkami, dobra do naleśników i nie tylko.
Brzoskwinie myjemy, usuwamy pestki i kroimy na drobne cząstki. Następnie wrzucamy wszystkie do garnka, można trochę je rozgnieść tłuczkiem, dodajemy połowę cukru. Gotujemy wszystko razem około godziny po czym wsypujemy resztę cukru. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy kolejną godzinę. Do konfitury dodajemy opłukane rodzynki. Gotujemy razem jeszcze 5 minut, następnie przekładamy gorącą konfiturę do wyparzonych słoiczków, zakręcamy. Układamy do góry dnem i zostawiamy tak na 5 minut. Jak ktoś nie jest pewny czy się nie popsuje może jeszcze taką konfiturkę zapasteryzować z 10 minut.
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory