Przepis na Kawa parzona po turecku

Dodano przez:
Ile porcji:
2
Łączny czas przyrządzania:
15 min.
Czas przygotowania:
15 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2119
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Napoje

Receptura została opublikowana w dniu: 20.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2115 odwiedzających!
Bon Appétit!

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Kawa parzona po turecku?

Kawę zmielić bardzo dokładnie na „pył”. Wsypać ją do tygielka (specjalny mały wysoki rondelek zwężający się ku górze, zakończony wydłużonym uchwytem), wymieszać z cukrem i zalać wrzącą wodą. Ogrzewać na małym ogniu, najlepiej ustawiając naczynie na płytce ochronnej. Napój powinien trzykrotnie „podnieść się” do góry; po każdym „podniesieniu się” na moment zdjąć tygielek z palnika, gdyż kawa nie może się zagotować. Naczynie z kawą na chwilę przykryć. Nalewać do filiżanek.

Podobne przepisy

Niebiańskie ożeźwienie

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 10 min.

Data dodania: 2022-08-20

Dodany przez: aakuku

Kategoria: Napoje

Marchewkowy koktajl

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2011-06-10

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Napoje

Kawa z rumem

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-08-04

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Napoje

Zielony napój

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2022-07-13

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Napoje

Dietetyczny szejk truskawkowy

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-09-02

Dodany przez: malg0kolczyk0wnia

Kategoria: Desery

Kompot z brzoskwiń

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-07-29

Dodany przez: osxy

Kategoria: Napoje