Przepis na Kapusta kiszona z jabłkami i papryką

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
35 min.
Czas przygotowania:
30 m
Czas gotowania:
5 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1277
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przetwory

Składniki

  • kapusta włoska 2 kg
  • kwaskowe jabłka 3 szt
  • czerwona papryka 2 strąki
  • kminek 1 łyżeczka
  • liście laurowe 2 szt
  • pieprz ziarnisty 1 łyżeczka
  • ziele angielskie 1 łyżeczka
  • sól 2 łyżki

Jak zrobić Kapusta kiszona z jabłkami i papryką?

Papryki myjemy, kroimy na trzy paski, usuwamy gniazda nasienne i nasiona, wrzucamy do wrzątku i po 2 min. Odsączamy, przelewamy zimną wodą, ponownie odsączamy i kroimy w cienkie paseczki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Kapustę drobno szatkujemy. Wszystkie warzywa przekładamy do miski i mieszamy. Kapustę z warzywami przekładamy warstwami /lekko ubijając/do kamionkowych lub szklanych naczyń przesypując każdą warstwę solą i rozkruszonymi przyprawami. Odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce a następnie w chłodne. Przez kolejne dni zdejmujemy z wierzchu tworzącą się pianę. Po zakończonym procesie fermentacji kapustę z warzywami przekładamy do słoików i pasteryzujemy 5 min.

Podobne przepisy

Sok truskawkowy

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-05-31

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Przetwory

Śliwki w occie

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-11-25

Dodany przez: blagro1

Kategoria: Przetwory

Sos pomidorowo-cukiniowy na zimę

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2022-11-20

Dodany przez: enia

Kategoria: Przetwory

Pigwa w zalewie

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-06-23

Dodany przez: monika4

Kategoria: Przetwory

Borówki do mięska

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-07-05

Dodany przez: merynia

Kategoria: Przetwory

Buraczki konserwowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-11-25

Dodany przez: blagro1

Kategoria: Przetwory