Przepis na Kapusta kiszona w beczce

Dodano przez:
Ile porcji:
50
Łączny czas przyrządzania:
5760 min.
Czas przygotowania:
4 d
Data dodania:
Wyświetlenia:
2212
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przetwory

Domowa kapusta kiszona najlepsza

Zdjęcia

Składniki

  • kapusta biała 15 kg
  • sól 1,5 do 2,5 dag
  • cebula 4 szt
  • jabłka 3 szt
  • liscie laurowe 10 szt
  • kminek 4 łyżki
  • koper
  • ziele angielskie 20 gram

Jak zrobić Kapusta kiszona w beczce?

Kapustę czyścimy z wierzchnich brudnych i nadpsutych liści. Głąby należy wykroić z kapusty. Kapustę szatkujemy. Grubość wiórów nie powinna przekraczać 2-4 mm.

Na dno beczki wrzucamy jabłka. Poszatkowaną kapustę wsypujemy porcjami do beczki i dobrze ugniatamy albo ubijamy, aż do momentu wydzielenia się soku i usunięcia powietrza.

W czasie ubijania kapusty dodajemy porcjami sól, i pozostałe przyprawy według upodobań: np kminek, liście laurowe, koper, nasion jałowca, cebulę.

W czasie ubijania kapusty powinien wydzielać się sok. Kapusta ma puszczać sok. Sok zabezpiecza kapustę przed dostępem powietrza. Dopływ powietrza do kiszonej kapusty sprzyja rozwojowi pleśni, która niszczy kwas mlekowy i powoduje gnicie kiszonki.

Jeśli ilość soku okaże się niewystarczająca, należy dodać przegotowanej zimnej wody, osolonej w stosunku 1-2 dkg soli na 1 l wody. Na koniec kapustę przykrywamy liśćmi kapusty, przywalamy czymś ciężkim, powinien być np granitowy kamień, zakręcamy beczkę i odstawiamy do pomieszczenia o temperaturze 18-22 st. C na ok 10 dni.

Po tym okresie kapustę należy przenieść do pomieszczenia o temperaturze 8-10 st. C. W ciemne miejsce. Po kilku dniach fermentacji (ok. 3 dni) należy zdjąć z kapusty ciężarek, denko i za pomocą ostro zakończonego kija przebijać otwory w kapuście, w celu odprowadzenia nadmiaru gazów nadających gorzki i piekący smak kiszonej kapuście. Taka kapusta może stać sobie przez całą zimę i cieszyć nasze kubki smakowe 🙂

Podobne przepisy

Sok aroniowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-12-04

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Przetwory

Smalec ze skwarkami i prażona cebulką

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2022-12-11

Dodany przez: malina

Kategoria: Przetwory

Dżem z renklodów

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-05-10

Dodany przez: monika4

Kategoria: Przetwory

Sałatka ogórkowa z fasolką

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2024-01-10

Dodany przez: enia

Kategoria: Przetwory

Buraki z cukinią i cebulą

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-12-25

Dodany przez: IKM

Kategoria: Przetwory

Marynowany chrzan

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-03-19

Dodany przez: kuku-ryku

Kategoria: Przetwory