Wierzchnią warstwę skórki z pomarańczy dobrze umyć (można wykorzystać do tego czystą gąbkę do naczyń). Skórkę na owocach podzielić na sześć podłużnych cząstek.
Każdą cząstkę zwinąć ciasno. Przez każdy zwitek przeciągnąć igłę z nitką, wiążąc tak 12 ruloników. Z pozostałymi postępować tak samo. Wianuszki ze skórek ułożyć w garnku z zimną wodą. Wodę najpierw doprowadzić do wrzenia a następnie szybko odcedzić. Proces ten powtarzać jeszcze dwukrotnie.
Zwitki skórek ponownie zamoczyć w zimnej wodzie, zagotować i trzymać na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 40 minut do czasu, aż zmiękną. Wianuszki odcedzić i ułożyć na blaszce do wyschnięcia.
W dużym garnku połączyć cukier z wodą, podgrzewać ciągle mieszając, pilnując, aby nie doprowadzić do wrzenia. Po rozpuszczeniu cukru dolać soku. Trzymać na ogniu jeszcze przez ok. 5 minut bez przykrycia.
Wrzucić skórki pomarańczy i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Schłodzić. Skórki zagotować i gotować na wolnym ogniu przez ok. 50 minut lub aż do momentu, gdy syrop się zagęści. Nitki usunąć.
Zwitki umieścić w gorących, wysterylizowanych słoikach, zalać syropem i szczelnie zakręcić wieczka. Takie skórki można przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu nawet do 2 miesięcy.
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Mięsne