Przepis na Kandyzowana skórka z pomarańczy

Dodano przez:
Ile porcji:
2
Łączny czas przyrządzania:
240 min.
Czas przygotowania:
4 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1661
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przetwory

Składniki

Akcesoria

  • garnek
  • nóż
  • blacha lub tacka
  • nitka
  • słoiki

Jak zrobić Kandyzowana skórka z pomarańczy?

Wierzchnią warstwę skórki z pomarańczy dobrze umyć (można wykorzystać do tego czystą gąbkę do naczyń). Skórkę na owocach podzielić na sześć podłużnych cząstek.

Każdą cząstkę zwinąć ciasno. Przez każdy zwitek przeciągnąć igłę z nitką, wiążąc tak 12 ruloników. Z pozostałymi postępować tak samo. Wianuszki ze skórek ułożyć w garnku z zimną wodą. Wodę najpierw doprowadzić do wrzenia a następnie szybko odcedzić. Proces ten powtarzać jeszcze dwukrotnie.

Zwitki skórek ponownie zamoczyć w zimnej wodzie, zagotować i trzymać na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 40 minut do czasu, aż zmiękną. Wianuszki odcedzić i ułożyć na blaszce do wyschnięcia.

W dużym garnku połączyć cukier z wodą, podgrzewać ciągle mieszając, pilnując, aby nie doprowadzić do wrzenia. Po rozpuszczeniu cukru dolać soku. Trzymać na ogniu jeszcze przez ok. 5 minut bez przykrycia.

Wrzucić skórki pomarańczy i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Schłodzić. Skórki zagotować i gotować na wolnym ogniu przez ok. 50 minut lub aż do momentu, gdy syrop się zagęści. Nitki usunąć.

Zwitki umieścić w gorących, wysterylizowanych słoikach, zalać syropem i szczelnie zakręcić wieczka. Takie skórki można przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu nawet do 2 miesięcy.

Podobne przepisy

Mus dyniowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-12-04

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Przetwory

Marynowane brzoskwinie

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-10-05

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Przetwory

Gruszki w syropie

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-09-06

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Przetwory

Ogórki kwaszone

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-01-08

Dodany przez: kiziolek20

Kategoria: Przetwory

Dżem z czarnych porzeczek

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-06-04

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Przetwory

Pasztet wyborny

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-04-10

Dodany przez: weramera

Kategoria: Mięsne