Przepis na Grzyby pasteryzowane jak świeże

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1291
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przetwory

Zdjęcia

Składniki

  • grzyby leśne 2 kg
  • sól
  • kwasek cytrynowy 1,5 łyżeczki
  • woda

Jak zrobić Grzyby pasteryzowane jak świeże?

Grzyby oczyszczamy, większe sztuki kroimy na pół, mniejsze pozostawiamy w całości. Kilkakrotnie płuczemy. Do gotującej się dobrze osolonej wody dodajemy kwasek cytrynowy, wrzucamy grzyby i gotujemy 10 min, zbierając łyżką szumowiny. Grzyby odcedzamy a wodę zachowujemy. Grzyby przekładamy do słoiczków, nie ugniatamy i zalewamy wodą, w której się gotowały. Zakręcamy. Pasteryzujemy 20 min. Po 24 godz. Pasteryzujemy po raz drugi również 20 min.

Podobne przepisy

Marynowane czerwone kozaki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-10-13

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Przetwory

Kapusta kwaszona

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-02-14

Dodany przez: wiechu

Kategoria: Przetwory

Pikantny gęsty sos pomidorowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-24

Dodany przez: enia

Kategoria: Przetwory

Galaretka z porzeczek czerwonych

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-07-05

Dodany przez: merynia

Kategoria: Przetwory

Jagody w cukrze

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-07-22

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Przetwory

Koperek solony

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-05-20

Dodany przez: monika4

Kategoria: Przetwory