Przepis na Grzyby pasteryzowane jak świeże

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1323
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przetwory

Zdjęcia

Składniki

  • grzyby leśne 2 kg
  • sól
  • kwasek cytrynowy 1,5 łyżeczki
  • woda

Jak zrobić Grzyby pasteryzowane jak świeże?

Grzyby oczyszczamy, większe sztuki kroimy na pół, mniejsze pozostawiamy w całości. Kilkakrotnie płuczemy. Do gotującej się dobrze osolonej wody dodajemy kwasek cytrynowy, wrzucamy grzyby i gotujemy 10 min, zbierając łyżką szumowiny. Grzyby odcedzamy a wodę zachowujemy. Grzyby przekładamy do słoiczków, nie ugniatamy i zalewamy wodą, w której się gotowały. Zakręcamy. Pasteryzujemy 20 min. Po 24 godz. Pasteryzujemy po raz drugi również 20 min.

Podobne przepisy

Sok z jagód

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-04-29

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Przetwory

Buraczki na obiad

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2022-12-13

Dodany przez: Asus

Kategoria: Przetwory

Dżem z truskawek

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-05-08

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Przetwory

Ogórki w zalewie z wegetą

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-03-01

Dodany przez: alaaa

Kategoria: Przetwory

Pikle Curry

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-07-05

Dodany przez: dudi_carina

Kategoria: Przetwory

Patison marynowany

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-08-29

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Przetwory