Kompot ten jest bardzo dobry gdy podamy go z dodatkiem innych owoców (poziomki, maliny, pomarańcze, i inne miękkie surowe owoce).
Przepis na kompot jest stary i ma już długą siwą brodę, od 1928 roku był przygotowywany przez moją babcię, która przekazała mi go gdy miałam 5 lat…
Receptura została dodana w dniu: 18.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2455 osób!
Bon Appétit!
Jabłka umyć wydrążyć z nich gniazda nasienne i pokroić na cząstki. Od razu wkładać je do zimnej wody, aby nie sczerniały. Z wody i cukru zagotować syrop, wrzucić do niego skórkę z cytryny i jabłka i na małym ogniu, ostrożnie gotować, tak, by jabłka nie rozgotowały się i nie rozpadły. Jabłka wyjąć z syropu na salaterkę, zalać pozostałym syropem i odstawić do schłodzenia.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery