Owoce umyć, odsączyć przebrać, usunąć szypułki i ogonki. Porzeczki rozgotować t bardzo małą ilością wody (gotować ok. 3 min.) i przetrzeć przez plastikowe sito. Do przecieru dodać cukier i mieszając gotować, aż się rozpuści. Wtedy dodać truskawki, chwilę pogotować i odstawić do następnego dnia nazajutrz gotować dżem na słabym ogniu mieszając. Dżem jest gotowy, gdy kropla wylana na zimny spodek krzepnie. Gorący dżem wkładać po brzegi do wygotowanych i osuszonych lub wyprażonych w piekarniku słoików typu twist (gorących), przykryć wygotowanymi i osuszonymi zakrętkami i od razu zamknąć. Słoiki ustawić dnem do góry i przetrzymać tak do ostygnięcia.
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Napoje