Przepis na Dżem z truskawek i porzeczek czerwonych

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
3828
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przetwory

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Dżem z truskawek i porzeczek czerwonych?

Owoce umyć, odsączyć przebrać, usunąć szypułki i ogonki. Porzeczki rozgotować t bardzo małą ilością wody (gotować ok. 3 min.) i przetrzeć przez plastikowe sito. Do przecieru dodać cukier i mieszając gotować, aż się rozpuści. Wtedy dodać truskawki, chwilę pogotować i odstawić do następnego dnia nazajutrz gotować dżem na słabym ogniu mieszając. Dżem jest gotowy, gdy kropla wylana na zimny spodek krzepnie. Gorący dżem wkładać po brzegi do wygotowanych i osuszonych lub wyprażonych w piekarniku słoików typu twist (gorących), przykryć wygotowanymi i osuszonymi zakrętkami i od razu zamknąć. Słoiki ustawić dnem do góry i przetrzymać tak do ostygnięcia.

Podobne przepisy

Zalewa do papryki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-01-03

Dodany przez: Bocja

Kategoria: Przetwory

Ogórki małosolne

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-02-14

Dodany przez: Teresa

Kategoria: Przetwory

Morele w zalewie koniakowej

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-06-30

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Przetwory

Konfitura z truskawek

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-02-25

Dodany przez: Wiera

Kategoria: Przetwory

Powidła śliwkowe mojej babci

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-08-29

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Przetwory

Kompot z brzoskwiń na zimę

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-11-04

Dodany przez: viencela

Kategoria: Napoje