Przepis na Dżem z truskawek i agrestu

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
3030
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przetwory

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Dżem z truskawek i agrestu?

Owoce umyć, osaczyć, przebrać, usunąć szypułki i ogonki. Agrest zmielony w maszynce lub cały rozgotować z cukrem, dodając niewielką ilość wody. Do podgotowanego i zagęszczonego agrestu dodać truskawki w całości i mieszając gotować na słabym ogniu. Dżem jest gotowy, gdy kropla wylana na zimny spodek krzepnie. Gorący dżem wkładać po brzegi do wygotowanych i osuszonych lub wyprażonych w piekarniku słoików typu twist (gorących), przykryć wygotowanymi, suchymi zakrętkami i od razu zamknąć. Słoiki ustawić dnem do góry i przetrzymać tak do ostygnięcia.

Podobne przepisy

Buraczki z papryką

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-03-18

Dodany przez: wilhelmina

Kategoria: Przetwory

Grzybki w zalewie miodowej

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-10

Dodany przez: monika4

Kategoria: Przetwory

Kompot jabłkowy na zimę

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-03-02

Dodany przez: enia

Kategoria: Przetwory

Sos paprykowy z dodatkami ;)

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-03-03

Dodany przez: Monia

Kategoria: Przetwory

Kompocik z gruszek

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-11-19

Dodany przez: blagro1

Kategoria: Przetwory

Ogórki konserwowe po węgiersku

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-16

Dodany przez: enia

Kategoria: Przetwory