Przepis na Domowe Fornetti

Dodano przez:
Ile porcji:
30
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
60 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
4196
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta, Desery

W wersji dla leniwych można użyć gotowego dżemu zamiast owoców.

Zdjęcia

Składniki

  • ciasto francuskie gotowe 1 opakowanie
  • owoce sezonowe ok. 3 szklanki
  • cukier trzcinowy 0,5 szklanki
  • jajo 1 sztuka

Akcesoria

  • blaszka do pieczenia
  • rondel
  • pędzelek

Jak zrobić Domowe Fornetti?

Owoce świeże czyścimy, lub używamy mrożonych. W tym wypadku zostały użyte truskawki mrożone. Wrzucamy je do rondla i dusimy do całkowitego rozgotowania. Dosypujemy cukier i dusimy mieszając, tak by płyn wyparował i powstał gęsty dżem. Jeżeli jesteśmy leniwi możemy użyć gotowego dżemu. Ciasto kroimy wzdłuż na pół, smarujemy dżemem i zaklejamy. Kroimy na cienkie paseczki grubości ok. 2 cm. Ciasteczka układamy na blasze i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy do zarumienienia ciasta.

Podobne przepisy

Kawa z amaretto

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-08-14

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Desery

Kisiel wiśniowy

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-04-20

Dodany przez: monika4

Kategoria: Desery

Murzynek z orzechami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-29

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Rogaliki moczone

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2024-03-27

Dodany przez: bernika

Kategoria: Desery

Motylki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-12

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Jabłecznik mamusi

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-06-29

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta