Ziarna słonecznika skrapiamy łyżką oliwy i podprażamy na rozgrzanej patelni- często mieszając – aż nabiorą koloru ciemnozłotego. Następnie przekładamy na ręcznik papierowy by wchłonął tłuszcz. Naczynie żaroodporne natłuszczamy pozostałą oliwą i wykładamy pergaminem. Do garnka z grubym dnem wsypujemy małą porcję cukru i karmelizujemy go, a potem znów dodajemy niewielką ilość cukru i gdy się skarmelizuje czynność powtarzamy. Kiedy z całości cukru zrobimy karmel zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy miód, masło, śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy uprażony słonecznik i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanego naczynia żaroodpornego i odstawiamy do schłodzenia. Gotową masę kroimy na kawałki. Do masy zamiast słonecznika możemy dodać posiekane orzechy lub ryż preparowany.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Ciasta