Przepis na Cykata

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Data dodania:
Wyświetlenia:
2806
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Desery

Receptura została dodana w dniu: 21.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2132 odwiedzających!
Bon Appétit!

Składniki

Jak zrobić Cykata?

Niedojrzałą dynię lub zielony melon dokładnie umyć i sparzyć. Przekroić na pół, usunąć pestki wraz z łączącym je miąższem, posolić. Po 24 godzinach opłukać z soli i namoczyć na 12 godzin w zimnej wodzie, zmieniając ją kilkakrotnie. Następnie zagotować w syropie sporządzonym z 1 szklanki wody i 3 szklanek cukru. Następnego dnia zlać syrop, przecedzić, a melon (dynię) osączyć. Do przecedzonego syropu dodać tyle cukru, ile waży owoc, zagotować. Melon (dynię) włożyć do syropu i gotować, aż stanie się szklisty. Po ostygnięciu i osączeniu obsypać cukrem kryształem i obsuszyć w ciepłym piekarniku. Przechowywać w zamkniętym słoiku. Dodaje się ją do ciast, mas i kremów.

Podobne przepisy

Multiwitamina

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-07-04

Dodany przez: monika4

Kategoria: Desery

Susz mięty do herbatki

Ile porcji: 24

Data dodania: 2022-07-09

Dodany przez: monika4

Kategoria: Desery

Okrągłe kartofelki

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-04

Dodany przez: madi356

Kategoria: Desery

Lemoniada Jamaica

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-06-22

Dodany przez: Korcza

Kategoria: Desery

Deser ryżowy

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2022-07-30

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Desery

Deser z jabłek

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2011-05-17

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Desery