Zdrowa wiosenna zupka bez tłuszczu.
Dokładnie myjemy botwinę i oddzielamy buraczki od liści. W dość dużym garnku gotujemy szklankę wody z sokiem cytryny. W tym czasie kroimy buraczki w zapałkę i dodajemy do wody (buraczki dodajemy najpierw gdyż gotują się dłużej), następnie od starszych łodyżek odrywamy liście i kroimy je w kostkę (stare liście są niesmaczne) – młode listki wraz z łodyżkami kroimy i dodajemy na końcu. Całość gotujemy aż buraczki będą miękkie. W tym czasie kroimy w kostkę ogórki i rzodkiewkę. Jeżeli ogórki są bardzo duże, usuwamy wcześniej nasiona. Gdy buraczki są miękkie (a jesteśmy bardzo głodni) możemy całość schłodzić wstawiając garnek z wywarem do zimnej wody. Gdy wywar jest schłodzony, dodajemy do niego kefir, jogurt, śmietanę pokrojone ogórki, rzodkiewkę i pokrojone jajka (ugotowane na twardo i wystudzone!) całość doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dodajemy dużą ilość posiekanego koperku. (ja lubię jeszcze dodać małą łyżeczkę sambal o’elek)
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Desery
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie