Przepis na Krem brulee ziołowy

Dodano przez:
Ile porcji:
2
Łączny czas przyrządzania:
90 min.
Czas przygotowania:
90 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1026
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Sosy

Składniki

  • cukier 80 g
  • śmietana kremówka 500 ml
  • żółtka 8
  • tymianek lub rozmaryn
  • cukier brązowy 40 g

Jak zrobić Krem brulee ziołowy?

Żółtka bardzo delikatnie i wolno ucieramy z cukrem, aż zaczną jaśnieć – nie mogą się ubić i spienić. Śmietanę podgrzewamy z ziołami (nie gotujemy). Jeśli używamy herbatki ziołowej, podgrzewamy samą śmietanę i wrzucamy do niej na 2-3 min saszetki; śmietanę przecedzamy, dodajemy do żółtek, delikatnie mieszając. Rozlewamy masę do miseczek, ustawiamy na ściereczce w brytfance, wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości miseczek i przykrywamy folią aluminiową. Zapiekamy 45-90 min w 130°c. Schładzamy 5 godz. Posypujemy cukrem i przypalamy palnikiem.

Podobne przepisy

Sos słodko-kwaśny z cukinii

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 95 min.

Data dodania: 2022-11-06

Dodany przez: madi356

Kategoria: Sosy

Sos pieczeniowy

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-07-25

Dodany przez: malinka

Kategoria: Sosy

Śliwkowy, pikantny sos

Ile porcji: 4

Data dodania: 2023-10-01

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Sosy

Spaghetti po bolońsku

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-06-24

Dodany przez: netha

Kategoria: Sosy

Sos kawowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-07-26

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Sosy

Szybki sos

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2024-03-01

Dodany przez: Junior

Kategoria: Sosy