Przepis na Ule

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1968
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta, Desery

Składniki

  • puder 60 dag
  • mleko w proszku 20 dag
  • masło 10 dag
  • olejek migdałowy kilka kropel
  • białka 2 sztuki
  • lub małe andruty

masa

  • likier adwokat 100 ml
  • kawa rozpuszczalna 3łyżki
  • okrągle wafle

Jak zrobić Ule?

Olejek migdałowy połączyć z mlekiem w proszku, cukrem pudrem (ok.500 g), margaryną i białkiem. Dokładnie wyrobić. Gdyby masa się kleiła należy dosypać cukru pudru. Z gotowej masy za pomocą specjalnej foremki wyciskać ule, które należy układać na papierze śniadaniowym do przeschnięcia. Palcem lub patyczkiem zrobić wgłębienia na likier. Masą można zabarwić kilkoma kroplami barwnika. Masa: Adwokat wymieszać z kawą i ok.100 g mleka w proszku (zmiksować). Do przeschniętych uli wlewać masę i przyklejać na dno komunikanty lub wykrojone kieliszkiem kółeczko z wafla. Dekorować według uznania.

Podobne przepisy

Placek czekoladowy

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2022-10-06

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Ciasta

Deserek

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-08-23

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Desery

Kakaowe mleczko

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 10 min.

Data dodania: 2024-03-04

Dodany przez: mati

Kategoria: Desery

Szarlotka z bitą smietaną na farncuskim cieście

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-07-04

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Ciasto z galaretką i kremem

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-12-24

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Ciasta

Jabłka w szlafroczkach

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-01-29

Dodany przez: Fenek

Kategoria: Ciasta