Oliwki

Oliwki. Znane są od wieków, a jeśli wierzyć badaczom i odkrywcom, to jedne z pierwszych owoców, jakie poznał człowiek. Drzewo oliwkowe potrafi rosnąć przez setki lat, nie potrzebując do rozwoju żyznych i bogatych w składniki, stanowisk. Równie dobrze można posadzić je na skalnym podłożu. Oliwki zasiedlają w szczególności kraje śródziemnomorskie, a biorąc pod uwagę światową uprawę, na wyróżnienie zasługują: Włochy, Hiszpania, Meksyk i Kalifornia.

Z oliwek produkowana jest oliwa, jednakże nie jest to jedyne zastosowanie tych owoców. Warto zakomponować je w sałatce razem z serem feta. W różnych regionach świata mogą pełnić rolę oryginalnego dodatku do gulaszu, często podaje się je razem z drobiem, bądź zapieka w pieczywie. Wzbogacą podane na stół makarony oraz sosy przygotowane na pomidorowej bazie. Zawsze też można zrobić z nich puree. Jeśli zależy nam na wzbogaconym smaku i aromacie tych nieprzeciętnych owoców, możemy marynować je w solance, a następnie zalać niewielką ilością oliwy. Dobrze czują się w towarzystwie cytryny, czosnku, papryki i oregano. Wiele osób łączy ich walory smakowe z ziołami prowansalskimi, kolendrą czy czarnym pieprzem z anchois. Warto wspomnieć o roli dekoracyjnej oliwek, które niejednokrotnie ozdabiają kanapki, grzanki albo pizzę.

Oliwkom przypisuje się właściwości lecznicze. Według badań, już same liście oliwkowego drzewa posiadają cechy obniżające ciśnienie krwi. Oprócz tego mogą w znaczący sposób poprawić działanie naszego układu krążenia. Oliwki obniżają nieco poziom cukru we krwi, do tego zaś posiadają właściwości moczopędne. Jeżeli zmieszamy je z cytrynowym sokiem, otrzymamy skuteczny medykament, który wspierać nas będzie w leczeniu kamieni żółciowych. Włączone do codziennej diety mogą uchronić organizm przed powstaniem raka jelita grubego, prostaty i piersi. Te ostatnie właściwości przypisywane są oleoropinnie, oleasterolowi, leinie, polifenolowi i witaminie E. Warto wspomnieć o jednonienasyconych kwasach oleinowych, a także wielonienasyconych kwasach tłuszczowych omega – 6, które wspomagają skład owoców.