Makaron to produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj o szerokiej gamie kształtów i zastosowań. Któż z nas przynajmniej raz w życiu go nie spróbował? Cieszy się ogromnym powodzeniem w kuchni przede wszystkim włoskiej, choć bardzo popularny jest także w Polsce.
Istnieje bardzo wiele makaronów, a oto kilka z ich odmian: spaghetti – to długie i cienkie makarony, czasami barwione bazylią lub papryką. Podaje się je z sosami, np. pomidorowym czy mięsnym. Gotuje się 6- 8 minut. Muszelki to z kolei makaron różnej wielkości, rowkowany lub gładki. Drobne muszelki podaje się z sosami lub dodaje do zup, duże można nadziewać i podawać na przystawkę. Małe należy gotować 7 minut, a duże 10. Cannelloni to rurki o średnicy 2-3 cm i długości ok. 10 cm, po podgotowaniu 2-4 minuty, nadziewa się je farszem mięsnym lub warzywnym, zalewa beszamelem i zapieka ok.25 minut. Makaron pióra jest bardziej znany pod włoską nazwą penne – to z kolei średniej grubości rurki, skośnie ścięte na końcach. Doskonale komponuje się z gęstymi sosami, jest także świetny do zapiekanek. Gotuje się go 8 minut. Lasagne z kolei to płaty ciasta różnej wielkości, podgotowane 2-4 minuty układa się warstwami w żaroodpornym naczyniu, przekładając farszem mięsnym lub warzywnym. Całość zalewa się sosem, posypuje serem i zapieka ok. 20 min. Makaron gniazdka to z kolei długie tasiemki pozwijane w gniazdka, można je podawać np. z sosem śmietanowym, grzybowym. Podgotowane przez parę minut można posypać parmezanem i zapiekać 15 minut. Świderki z kolei są niezbyt grube, można je podawać z sosem pomidorowym lub mięsnym, dodaje się je do zup, sałatek. Gotuje się ok. 8 minut. Kokardki z kolei są bardzo dekoracyjne, można je dodawać do sałatek np. z tuńczykiem oraz podawać z gęstymi sosami. Makaron ryżowy z kolei to cienkie nitki lub płaskie tasiemki w pasmach albo zwinięte w kłębek. Doskonały do zup, z sosami a także na słodko.
Zdjęcie ze strony http://www.flickr.com/photos/cookbookman/