Przepis na Konfitury z pigwy

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Data dodania:
Wyświetlenia:
1509
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przetwory

Z pozostawionych skórek,gniazd nasiennych i wody z obgotowywania owoców możemy zrobić bardzo smaczną galaretkę pigwową.
Przepis tą na galaretkę zamieszczam w swoich przepisach.

Przepis została dodana w dniu: 14.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2704 osób!
Na zdrowie!

Składniki

Jak zrobić Konfitury z pigwy?

Umytą pigwę (nie pigwowiec) obrać ze skórki, pokroić na cząstki, oczyścić z gniazd nasiennych (obierzyny i gniazda nasienne zachować), po czym zalać zimną wodą i powoli gotować na małym ogniu, aż zmięknie. Z cukru i 1 litra wody ugotować gęsty syrop, zszumować. Pigwę odcedzić (wodę zachować) i włożyć do naczynia z syropem. Naczynie przykryć, odstawić na 24 godziny. Następnie wyjąć owoce, a syrop zagotować. Do gotującego się syropu wrzucić pigwę, zagotować, zestawić z ognia na 10 minut. Jeszcze trzykrotnie doprowadzać do wrzenia i odstawiać. Na koniec dogotować owoce na małym ogniu, aż będą przezroczyste. Gorące konfitury przełożyć do czystych słoików i zamknąć.

Podobne przepisy

Dżem jagodowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-08-04

Dodany przez: enia

Kategoria: Przetwory

Marynata z papryki z miodem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-06-26

Dodany przez: Bobasek

Kategoria: Przetwory

Zalewa miodowo-czosnkowa

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-07-03

Dodany przez: monika4

Kategoria: Przetwory

Papryka na zimę

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-08-02

Dodany przez: enia

Kategoria: Przetwory

Buraczki z papryką

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-06-27

Dodany przez: wilhelmina

Kategoria: Przetwory

Gruszki w zalewie na zimę

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-07-01

Dodany przez: nena17

Kategoria: Przetwory