Przepis na Kompot z czerwonych borówek

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
40 min.
Czas przygotowania:
15 m
Czas gotowania:
25 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
980
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przetwory

Składniki

  • borówki czerwone 1 kg
  • cukier 0,5 kg
  • woda 3 szklanki

Jak zrobić Kompot z czerwonych borówek?

Borówki dokładnie myjemy, osączamy na sicie i przekładamy do słoików – słoiki napełniamy do pełna. Wodę zagotowujemy z cukrem i mieszamy aż cukier się rozpuści. Gorącym syropem zalewamy owoce w słoikach. Zakręcamy. Pasteryzujemy 25 min. Tak przygotowane owoce wykorzystujemy do deserów, budyniu i lodów.

Podobne przepisy

Grzyby po chłopsku

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-17

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Przetwory

Smalec ze skwarkami i prażona cebulką

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2022-12-11

Dodany przez: malina

Kategoria: Przetwory

Pikantne koreczki ogórkowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-01-19

Dodany przez: enia

Kategoria: Przetwory

Marynowane brzoskwinie

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-10-05

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Przetwory

Sok z truskawek

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-12-05

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Przetwory

Truskawkowy dżem

Ile porcji: 7

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-02-24

Dodany przez: Olka

Kategoria: Przetwory