Zbliża się wigilia, zgodnie z tradycją na wigilijnym stole nie stawia się mięsa (poza mięsem ryb), ale stół wigilijny powinien być wykwintny. Czy może być bardziej wykwintne danie wigilijne niż kawior (najlepiej astrachański – niestety od kilku lat jest poza moim zasięgiem)? Gdy rozmawiałem ze znajomymi, na temat kawioru, najczęściej słyszałem o wariacjach różnych potraw z jajkiem i kawiorem i słusznie gdyż kawior jest dość słony i świetnie się komponuje z jajkiem. Ja najbardziej lubię kawior na łyżce. Im większa łyżka, tym bardziej mi smakuje kawior ;-)! Jednak na wigilię, kiedy trzeba spróbować wszystkich 12 dań proponuję maleńkie przystawki z kawioru. Łatwe, poręczne i dość efektowne. Najsmaczniej (moim zdaniem) kawior komponuje się na świeżym ogórku. O tej porze roku, nie ma szans na małe ogóreczki gruntowe, więc ja użyłem koktajlowych pomidorków, plastrów ogórka szklarniowego i korniszonów. Efekt smakowy – rewelka! Wizualnie? Oceńcie sami.
Pomidorki odcinamy na górze (około 3 mm) i wydrążamy z nich maleńką łyżeczką gniazda nasienne, z ogórka długiego szklarniowego wycinamy kilka talarków, z małych ogóreczków konserwowych wycinamy nasiona tworząc łódeczki. Pomidorki wypełniamy kawiorem, podobnie łódeczki z ogórków konserwowych. Na plastrach ogórka świeżego nakładamy łyżeczką kawior i całość ładnie układamy na talerzu i. .. Nasza wigilijna przystawka kawiorowa gotowa! smacznego!
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Desery
Kategoria: Przekąski