Przepis na Jarzębiak na sposób staropolski

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Data dodania:
Wyświetlenia:
1597
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Desery

Składniki

  • owoce jarzębiny 1 szklanka
  • wódka 1/2 litra

Jak zrobić Jarzębiak na sposób staropolski?

Owoce jarzębiny powinny być zbierane dopiero po pierwszych przymrozkach, gdyż wówczas nabierają pewnych właściwości. Należy je odszypułkować, opłukać, osuszyć i podpiec w nagrzanym do 90 stopni piekarniku. Następnie przełożyć je do słoja, zalać wódką, zakręcić i odstawić na co najmniej 3 miesiące. Po tym czasie przelać do butelek.

Podobne przepisy

Kokosowa masa do ciast

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-09-05

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Desery

Szpajza cytrynowo-czekoladowa

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-10-31

Dodany przez: bernika

Kategoria: Desery

Lekko pijany torcik

Ile porcji: 16

Czas przyrządzenia: 150 min.

Data dodania: 2022-12-17

Dodany przez: malina

Kategoria: Ciasta

Galaretka z kremem bananowym

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-07-21

Dodany przez: malinka

Kategoria: Desery

Gofry pieczone

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-07-11

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Desery

Rogaliki z powidłami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-11-27

Dodany przez: blagro1

Kategoria: Desery