Przepis na Jarzębiak na sposób staropolski

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Data dodania:
Wyświetlenia:
1564
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Desery

Receptura została dodana w dniu: 24.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2331 odwiedzających!
Na zdrowie!

Składniki

  • owoce jarzębiny 1 szklanka
  • wódka 1/2 litra

Jak zrobić Jarzębiak na sposób staropolski?

Owoce jarzębiny powinny być zbierane dopiero po pierwszych przymrozkach, gdyż wówczas nabierają pewnych właściwości. Należy je odszypułkować, opłukać, osuszyć i podpiec w nagrzanym do 90 stopni piekarniku. Następnie przełożyć je do słoja, zalać wódką, zakręcić i odstawić na co najmniej 3 miesiące. Po tym czasie przelać do butelek.

Podobne przepisy

Gruszki w sosie kakaowym

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-11-29

Dodany przez: Emila

Kategoria: Desery

Sernikowa Fantazja

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2022-12-07

Dodany przez: malina

Kategoria: Ciasta

Brzoskwiniowy budyń

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-05-09

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Desery

Deser galaretkowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-05-04

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Desery

Kruche ciastka z polewą i skórką kandyzowaną

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-10-09

Dodany przez: enia

Kategoria: Desery

Cukinia inaczej

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-07-30

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Desery