„….. Hej straśnie smacne, ciepluckie, grzane, co w calućkich górach wsyndy jest chlipane.
Ja wam cepry prowde godom, jako tu stoicie.
Bez granego wina, nika nie pundziecie….”
Jeśli mamy możliwość zakupu typowego gotowego korzennego grzańca góralskiego, to wystarczy tylko podgrzać go do odpowiedniej temperatury, bez żadnych dodatków.
Wino podgrzewamy w emaliowanym naczyniu do maksymalnej temperatury 50 stopni C.
Wrzucamy przyprawę do grzańca, cynamon, kardamon, sok z mandarynki, 2 ziarenka goździków.
Gdy osiągnie ok 50 stopni ciepłoty rozlewamy do szklanych lub kamionkowych naczyń.
Przyozdabiamy grubym plastrem pomarańczy, którą podczas konsumowania wrzucamy do alkoholu, łyżeczką wyciskamy sok i na koniec zjadamy
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery