Receptura została dodana w dniu: 09.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2552 odwiedzających!
Smacznego!
Owoce przebrać, opłukać, oberwać szypułki i zmiażdżyć. Miazgę gotować ok. 5 min. W wygotowanym płóciennym woreczku odcisnąć sok i zmierzyć. Odważyć cukier, biorąc na 1 litr soku 1 kg cukru. Cukier dodać do soku z porzeczek i gotować mieszając. W czasie gotowania zbierać pianę tworzącą się na powierzchni. Galaretka jest gotowa wtedy, gdy kropla soku wylana na zimny spodek ścina się. Czas gotowania galaretki jest krótki (ok. 5 min.). Gorącą galaretkę wlać po brzegi do wygotowanych i osuszonych lub wyprażonych w piekarniku słoików typu twist (gorących), przykryć wygotowanymi, suchymi zakrętkami i od razu zamknąć.
W celu uzyskania surowego soku z oczyszczonych porzeczek czerwonych można się posłużyć sokowirówką.
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Desery
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory