Przepis na Ravioli ze szpinakiem i ricottą podane z sosem szpinakowym

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
90 min.
Czas przygotowania:
90 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2586
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Makarony

Zdjęcia

ciasto na ravioli

  • mąka 2,5 szklanki
  • sól 0,5 łyżeczki
  • olej roślinny 1,5 łyżeczki
  • woda gorąca 1 szklanka

nadzienie

  • ricotta 12,5 dag
  • oliwa 1 łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek
  • sól 3-4 szczypty
  • pieprz 2-3 szczypty
  • mrożony szpinak 20 dag

sos

  • szpinak mrożony 25 dag
  • jogurt naturalny 100 ml
  • sól 2-3 szczypty
  • pieprz 2-3 szczypty

Akcesoria

  • garnek
  • patelnia
  • wałek
  • stolnica
  • łyżka
  • nóż
  • deska do krojenia

Jak zrobić Ravioli ze szpinakiem i ricottą podane z sosem szpinakowym?

Czosnek drobniutko siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej czosnek, dodajemy następnie mrożony szpinak i podduszamy całość do momentu, gdy cała woda ze szpinaku wyparuje. Szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia dodajemy ricottę i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej, następnie dodajemy gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i kroimy na kwadraty o bokach około 5 cm. Na kwadraty układamy po małej łyżeczce farszu, na każdy z kwadratów układamy drugi kwadracik i sklejamy brzegi uważając, żeby pozbyć się powietrza ze środka (ravioli mogą nam się wówczas rozklejać).

Pierożki wrzucamy na gotujący się wrzątek i gotujemy przez 2- 3 minuty, do momentu, gdy wypłyną na wierzch. Następnie wyławiamy je łyżką cedzakową i odkładamy na sitko lub durszlak. W międzyczasie do garnka przekładamy szpinak, gotujemy go dodając jogurt naturalny.

Przygotowany w ten sposób sos szpinakowy doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gorącym sosem polewamy ravioli tuż przed podaniem.

Podobne przepisy

Makaron ze śmietaną i cukrem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2024-01-13

Dodany przez: kiziolek20

Kategoria: Makarony

Makaron

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2023-05-19

Dodany przez: monika4

Kategoria: Makarony

Makaron z naleśników

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-04-02

Dodany przez: weramera

Kategoria: Makarony

Spaghetti puttanesca

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-11-02

Dodany przez: bernika

Kategoria: Kuchnie świata

Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem i serem ricotta

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2024-02-16

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Makarony

Makaron z brokułami i tuńczykiem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-05

Dodany przez: netha

Kategoria: Makarony