Przepis na Ravioli ze szpinakiem i ricottą podane z sosem szpinakowym

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
90 min.
Czas przygotowania:
90 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2644
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Makarony

Zdjęcia

ciasto na ravioli

  • mąka 2,5 szklanki
  • sól 0,5 łyżeczki
  • olej roślinny 1,5 łyżeczki
  • woda gorąca 1 szklanka

nadzienie

  • ricotta 12,5 dag
  • oliwa 1 łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek
  • sól 3-4 szczypty
  • pieprz 2-3 szczypty
  • mrożony szpinak 20 dag

sos

  • szpinak mrożony 25 dag
  • jogurt naturalny 100 ml
  • sól 2-3 szczypty
  • pieprz 2-3 szczypty

Akcesoria

  • garnek
  • patelnia
  • wałek
  • stolnica
  • łyżka
  • nóż
  • deska do krojenia

Jak zrobić Ravioli ze szpinakiem i ricottą podane z sosem szpinakowym?

Czosnek drobniutko siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej czosnek, dodajemy następnie mrożony szpinak i podduszamy całość do momentu, gdy cała woda ze szpinaku wyparuje. Szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia dodajemy ricottę i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej, następnie dodajemy gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i kroimy na kwadraty o bokach około 5 cm. Na kwadraty układamy po małej łyżeczce farszu, na każdy z kwadratów układamy drugi kwadracik i sklejamy brzegi uważając, żeby pozbyć się powietrza ze środka (ravioli mogą nam się wówczas rozklejać).

Pierożki wrzucamy na gotujący się wrzątek i gotujemy przez 2- 3 minuty, do momentu, gdy wypłyną na wierzch. Następnie wyławiamy je łyżką cedzakową i odkładamy na sitko lub durszlak. W międzyczasie do garnka przekładamy szpinak, gotujemy go dodając jogurt naturalny.

Przygotowany w ten sposób sos szpinakowy doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gorącym sosem polewamy ravioli tuż przed podaniem.

Podobne przepisy

Zdrowe śniadanie

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 8 min.

Data dodania: 2023-01-08

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Makarony

Kurczak z ryżowym tagiatelle

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-09-15

Dodany przez: bernika

Kategoria: Makarony

Tagiatelle makaron

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2024-03-13

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Makarony

Spaghetti fusion z sezamem

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2022-11-05

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Makarony

Pyszne spaghetti z tuńczykiem

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-03-15

Dodany przez: ilka_86

Kategoria: Makarony

Męskie łazanki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2022-09-15

Dodany przez: bernika

Kategoria: Makarony