Blanszowanie to inaczej krótkie gotowanie, lub obgotowywanie. Polega na szybkim gotowaniu (zazwyczaj warzyw) do 5 minut we wrzątku, a następnie przełożeniu warzyw do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania, dzięki czemu warzywa będa jędrniejsze.
W tym przepisie jest opisany jak przebiega blanszowanie papryki mojego wykonania. Blanszowanie pozwala na zmiękczenie papryki, aby można ją było potem łatwiej obrać, lub dokonać dalszej kulinarnej obróbki.
Dzięki blanszowaniu warzywa zachowują ładny kolor, gdy się je później mrozi.
Paprykę dokładnie umyć, oczyścić z pestek i pokroić w paski. Zagotować w garnku wodę, posolić (1 łyżeczka soli na 2 litry wody) i włożyć paprykę.
Po 3-5 minutach (w zależności od grubości papryki) wyjmować paprykę i przekładać do zimnej wody (aby zatrzymać proces gotowania).
Po kilku sekundach odcedzić i taka papryka blanszowana jest gotowa do dalszej obróbki – do sałtek, marynowania, przygotowywania zup, kremów etc.
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Przetwory