Przepis na Papryka blanszowana

Dodano przez:
Ile porcji:
1
Łączny czas przyrządzania:
13 min.
Czas przygotowania:
10 m
Czas gotowania:
3 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
6376
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przetwory

Blanszowanie to inaczej krótkie gotowanie, lub obgotowywanie. Polega na szybkim gotowaniu (zazwyczaj warzyw) do 5 minut we wrzątku, a następnie przełożeniu warzyw do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania, dzięki czemu warzywa będa jędrniejsze.

W tym przepisie jest opisany jak przebiega blanszowanie papryki mojego wykonania. Blanszowanie pozwala na zmiękczenie papryki, aby można ją było potem łatwiej obrać, lub dokonać dalszej kulinarnej obróbki.

Dzięki blanszowaniu warzywa zachowują ładny kolor, gdy się je później mrozi.

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Papryka blanszowana?

Paprykę dokładnie umyć, oczyścić z pestek i pokroić w paski. Zagotować w garnku wodę, posolić (1 łyżeczka soli na 2 litry wody) i włożyć paprykę.

Po 3-5 minutach (w zależności od grubości papryki) wyjmować paprykę i przekładać do zimnej wody (aby zatrzymać proces gotowania).

Po kilku sekundach odcedzić i taka papryka blanszowana jest gotowa do dalszej obróbki – do sałtek, marynowania, przygotowywania zup, kremów etc.

Podobne przepisy

Ogórki kwaszone z miodem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-10-04

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Przetwory

Ogórki Curry

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-11-19

Dodany przez: blagro1

Kategoria: Przetwory

Ostre ogóreczki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-19

Dodany przez: enia

Kategoria: Przetwory

Ogórki konserwowe z papryką

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 27 min.

Data dodania: 2023-01-05

Dodany przez: enia

Kategoria: Przetwory

Buraczki z papryką

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-03-18

Dodany przez: wilhelmina

Kategoria: Przetwory

Grzyby po chłopsku

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-17

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Przetwory