Przepis na Bezy z rumieńcem

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
60 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
963
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Desery

Natrafiłam na stronie BBC na fajny deserek – bezy z rumieńcem

Zdjęcia

Składniki

  • białka 4 szt
  • różowy barwnik kilka kropel
  • mascarpone 250 gram
  • śmietana 30% 3 łyzki
  • minszanka owocowa
  • dżem z porzeczki 2 łyzki

Jak zrobić Bezy z rumieńcem?

Nagrzać piekarnik do 140C. Wyłożyć dwie blaszki do pieczenia pergaminem lub arkuszami, zapobiegającymi przywieraniu.

Ubić białka jaj, dodając różowego barwnika spożywczego (w miarę ubijania masa zblednie). Gdy stanie się sztywna dodawać cukier – po łyżce naraz. Ubijać do momentu, gdy masa stanie się gęsta i błyszcząca.

Masę przełożyć na papier i wyłożyć 20 owalnych bez. Układać je na blaszkach do pieczenia, pamiętając, by zostawić między nimi sporo miejsca. Piec przez jakieś 30 minut przy lekko uchylonym piekarniku (ja dałam drewnianą łyżkę między drzwiczki), bo nie chciałam żeby były suche ale żeby ciągnęły się w środku. Zostawić do schłodzenia w piekarniku, uchylając lekko jego drzwiczki. Powinny w nim stygnąć przez co najmniej pół godziny. W szczelnym pojemniku można je przechowywać przez tydzień.

Krem:
ubić serek mascarpone tak by powstała gładka masa. Dodać śmietankę, ubijać nadal, aż masa się połączy. Bardzo delikatnie dodać owoce, ja dla smaku bo krem był jak dla mnie za słodki dałam 2 łyżki dżemu porzeczkowego który wyrównał smak na kwaskowaty. Połączyć po dwie bezy kremem.

Wyłożyć na talerz i zjeść tego samego dnia, w którym zrobiliśmy krem bo bezy miękną pod wpływem kremu. Ale smak jest wyborny.

Podobne przepisy

Pyszne gofry

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-05-14

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Desery

Deser z winogron

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-05-13

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Desery

Kawa z likierem pomarańczowym

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-10-14

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Desery

Śliwki w czekoladzie z migdałami

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2024-03-27

Dodany przez: bernika

Kategoria: Desery

Biszkopt przekładany

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-11-25

Dodany przez: blagro1

Kategoria: Desery

Nalesniki królewskie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-24

Dodany przez: deserek

Kategoria: Desery