Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Zdjęcia użytkownika Agatta

Pyszne <b><i>ciasteczka z masłem orzechowym</i></b>, dla dorosłych i dla dzieci, a zwłaszcza dla fanów masła orzechowego. Kruche, bardzo <b>chrupiące</b> na zewnątrz z miękkim środkiem, ciągnącym się niemal <b>jak krówka ciągutka</b> :) Zachwycają absolutnie każdego, łatwe w przygotowaniu oraz co ważne <b>szybko</b> się je piecze :) Wg gustu można masło orzechowe gładkie zastąpić chrupiącym - crunchy, albo zamienić na masło z nerkowców, orzechów laskowych bądź migdałów.

Ciasteczka z masłem orzechowym

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-11-27
Ciasteczka z masłem orzechowym cc by mrsdkrebs
<b><i>Pierogi z kapustą i grzybami</i></b> to jedna z najważniejszych potraw kuchni polskiej. Przygotowywane zwłaszcza na święta, gdyż pierogi z kapustą i grzybami to jedna z tradycyjnych dwunastu potraw na stole wigilijnym.

Pierogi z kapustą i grzybami

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-10-14
Pierogi z kapustą i grzybami
<b><i>Pierogi z kapustą i grzybami</i></b> to jedna z najważniejszych potraw kuchni polskiej. Przygotowywane zwłaszcza na święta, gdyż pierogi z kapustą i grzybami to jedna z tradycyjnych dwunastu potraw na stole wigilijnym.

Pierogi z kapustą i grzybami

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-10-14
Pierogi z kapustą i grzybami
<b><i>Czekokubki</i></b> to deser doskonały. Sprawdza się absolutnie w każdym momencie - przy kolacji we dwoje, urodzinach, imprezie z przyjaciółkami, czy dużym przyjeciu - chociażby chrzcinach.<br/><br/>Proste w przygotowaniu, szybko się pieką i wspaniale smakują. Pyszny deser, który lepiej zrobić w większej ilości, gdyż zawsze ich mało ;)<br/><br/>To najlepszy deser na jesienną chandrę i smuteczki! :)

Czekokubki

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-10-07
Czekokubki, chocohotopots by Agatta
<b><i>Czekokubki</i></b> to deser doskonały. Sprawdza się absolutnie w każdym momencie - przy kolacji we dwoje, urodzinach, imprezie z przyjaciółkami, czy dużym przyjeciu - chociażby chrzcinach.<br/><br/>Proste w przygotowaniu, szybko się pieką i wspaniale smakują. Pyszny deser, który lepiej zrobić w większej ilości, gdyż zawsze ich mało ;)<br/><br/>To najlepszy deser na jesienną chandrę i smuteczki! :)

Czekokubki

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-10-07
Czekokubki, chocohotopots by Agatta
<b><i>Golonka pieczona</i></b> to pyszne danie, nie tylko dla mężczyzn. Przede wszystkim jest łatwa w przygotowaniu - wystarczy ja tylko natrzec przyprawami, a wspaniały smak to aromatyczna marynata i odpowiednie pieczenie mięsa. <br/><br/><b>Golonka pieczona w piekarniku</b>, z użyciem rękawa do pieczenia pozwala zachować wszystkie soki w mięsie, sprawia że nie wysycha, dzieki czemu jest niezwykle soczyste i wyborne w smaku.

Golonka pieczona

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-10-03
golonka pieczona
Pyszny i przede wszystkim bardzo zdrowy <b><i>dżem z jeżyn i jabłek</i></b>, o oryginalnym smaku, świetnie nadaje się jako nadzienie <b>do naleśników</b>, czy ciast np. pleśniak lub po prostu <b>na kromkę świeżego chleba</b> z masłem.<br/><br/>Jeżyny zawierają pektyny, <b>związki mineralne</b> i witaminy z grupy A, B i C. Ponadto sa bardzo <b>zdrowe</b>. Jesień to doskonały czas na przygotowywanie dżemu, gdyż na bazarach pojawiają się jeżyny w przystępnych cenach, oraz pyszne, polskie jabłka.

Dżem z jeżyn i jabłek

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-09-24
Dżem z jeżyn i jabłek
Sekretem wspaniałych naleśników jest odpowiedni <b>przepis na ciasto naleśnikowe</b>. Poniższy przepis na <b>ciasto tradycyjne</b> można modyfikować wg własnych potrzeb. <br/><br/>Po dodaniu cukru otrzymamy <b>ciasto naleśnikowe na słodko</b>, jesli kakao to czekoladowe, posiekaną natkę pietruszki lub koperek - naleśniki ziołowe, odrobinę curry, lub pieprzu ziołowego - naleśniki do dań mięsnych, lub kuchni indyjskiej.<br/><br/>Zamiana części mąki na <b>otręby</b> lub grubą mąkę <b>pełnoziarnistą</b> spowoduje, że naleśniki będą \'zdrowsze\' oraz dla tych dbających o linię. Użycie <b>mąki kukurydzianej</b> lub gryczanej zamiast pszennej sprawi, że przepis ten może być wykorzystany dla stosujących <b>dietę bezglutenową</b>.

Ciasto naleśnikowe

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-09-15
ciasto naleśnikowe cc by Psotka
Sekretem wspaniałych naleśników jest odpowiedni <b>przepis na ciasto naleśnikowe</b>. Poniższy przepis na <b>ciasto tradycyjne</b> można modyfikować wg własnych potrzeb. <br/><br/>Po dodaniu cukru otrzymamy <b>ciasto naleśnikowe na słodko</b>, jesli kakao to czekoladowe, posiekaną natkę pietruszki lub koperek - naleśniki ziołowe, odrobinę curry, lub pieprzu ziołowego - naleśniki do dań mięsnych, lub kuchni indyjskiej.<br/><br/>Zamiana części mąki na <b>otręby</b> lub grubą mąkę <b>pełnoziarnistą</b> spowoduje, że naleśniki będą \'zdrowsze\' oraz dla tych dbających o linię. Użycie <b>mąki kukurydzianej</b> lub gryczanej zamiast pszennej sprawi, że przepis ten może być wykorzystany dla stosujących <b>dietę bezglutenową</b>.

Ciasto naleśnikowe

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-09-15
Naleśniku wg przepisu ciasto naleśnikowe cc by Agatta
Pyszna, <b>kremowa zupa z porów</b> z książki <i>Po prostu gotuj</i> znanego kucharza <b>Pascala Brodnickiego</b>. <br/><br/>Dzięki śmietance kremówce otrzymujemy niemal <b>aksamitny</b> smak zupy, a dodatek gałki muszkatołowej nadaje wyrazisy, <b>korzenny</b> aromat. <br/><br/>Koneserzy ostrzejszych <b>przypraw</b> moga dodać suszone bądź świeże <b>chili</b>, pieprz kajeński lub sos tabasco. <br/><br/>Polecam wszystkim, bo zupa jest <b>łatwa</b> w przygotowaniu, <b>tania</b> i smaczna.

Kremowa zupa z porów

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-09-09
Kremowa zupa z porów cc by Seph Swain
Pyszne spagetti z okoniem w roli głównej. Ryba jest delikatna w smaku, zawiera dużo witaminy D i jest smaczna.<br/><br/>Jeśli nie mamy okonia można zastąpić go morszczukiem lub dorszem. <br/><br/><b>Spagetti marinara</b> to łatwy przepis <b>Roberta Makłowicza</b>, znanego krytyka kulinarnego. Polecam!

Spagetti marinara

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-09-05
Spagetti marinara cc Luca Nebuloni
<b>Galette</b> to francuska nazwa wypieków z kruchego ciasta. Galette mają zazwyczaj okrągły kształt i mogą mieć nadzienie słodkie jak i wytrawne. <br/><br/>Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a słodkie <b>gruszki</b> w połączeniu z <b>imbirem</b> to połączenie idealne. <br/><br/>Poniższy przepis jest autorstwa <b>Gordona Ramsaya</b> i pochodzi z ksiązki <i>Ultimate Home Cooking</i>, tłumaczenie moje własne.

Galette z imbirem i gruszkami

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-09-04
Galette z imbirem i gruszkami cc by Yu+Mi
<b>Hummus z burakiem</b> to wersja klasycznej arabskiej pasty <a href="http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,humus.php">humus</a> w nowym, niezwykle atrakcyjnym kolorze, a także łagodnym, lekko słoddkawym smaku. <br/><br/>Szczególnie polecam nie tylko jako <b>dip</b> do warzyw, ale także jako \'smarowidło\' do chleba, na śniadanie, na lunch, czy sos do wrapów.

Hummus z burakiem

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-09-02
Hummus z burakiem cc by k_hargrav
<b>Ratatouille</b> to jedna z najważniejszych potraw <b>kuchni francuskiej</b>. Podstawowa zasada to równa ilość pomidorów, cukinii i bakłażanów. Niektórzy dodają również cebulę, a także paprykę. <br/><br/>Najważniejszy w przygotowaniu dania jest czas, im dłużej duszą się warzywa tym <b>aromatyczniejszą wersję</b> ratatouille otrzymamy. <br/><br/>Poniższy przepis pochodzi z książki <b>Mireille Guiliano \'Francuzki nie tyją - Książka kucharska\'</b>, pozycja nie została wydana w Polsce, tłumaczenie moje własne.

Ratatouille

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-08-28
Ratatouille - cc by jplahm
<b>Faszerowane bakłażany</b> to niewątpliwie smak lata, a z dodatkami takimi jak kapary, oliwki czy anchois nierozerwalnie łączą się wakacje w Italii. <br/><br/>Przepis pochodzi z książki "Two Greedy Italians eat Italy" autorstwa Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo. <br/><br/>Jest to druga książka włoskiego duetu znanego z serii "<b>Dwaj łakomi Włosi</b>". <br/><br/>Przepis polecam każdemu, bo jest prosty i szybki w wykonaniu, i nie ma problemu z przygotowaniem, gdyż składniki są dostępne niemal cały rok.

Faszerowane bakłażany

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-08-26
Faszerowane bakłażany - cc by Lablascovegmenu
Pyszny <b>makaron z krewetkami</b> w aksamitnym, aromatycznym sosie. Peoste danie, które przygotowuje sie bardzo szybko! Doskonałe dla tych, którzy mają wieczny niedoczas :)

Makaron z krewetkami

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2013-12-02
cc by aguzmanphoto
Delikatne, lekkie jak puch pączki. Ciasto jest doskonałe, a nadzienie to aksamitna, słodka czekolada, która spełnia zachcianki na "coś słodkiego" nawet największych łasuchów. <br/><br/>Przepis z książki <b>Gordona Ramsaya</b> <i>Ultimate cookery course</i>, tłumaczenie autorskie Agatty.

Pączki nadziewane czekoladą

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2013-10-30
cc by jenny downing
Flaczki to pyszne, zdrowe danie. Jakby nie robić zasmażki to otrzymamy wersję dietetyczną. Potrawa niedoceniana w dzisiejszych czasach, a szkoda, bo mimo nieciekawej nazwy jest aromatyczna, smaczna i wspaniale rozgrzewa w deszczowy dzień!

Flaczki

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2013-10-16
Flaczki cc by adactio
<b><i>Sałatka z buraczków</i></b>, to pyszny i zdrowy dodatek do dań na zimno jak i na ciepło. Sok z cytryny można wg smaku i gustu zamienić na ocet bądź kwasek cytrynowy. Sałatkę z buraczków polecam podawać do mięs, jaj na twardo lub wędlin.

Sałatka z buraczków

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2013-10-14
cc by Agatta
Pyszna, rozgrzewająca zupa. Wspaniałe jesienne warzywa i cudowny, optymistyczny kolor. Świetny smak i poprawiacz humoru :) Polecam!

Zupa krem z dyni hokkaido

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2013-10-10
cc by Amy Ross
Pyszne, domowe hamburgery. Zdrowa forma fast fooda, szczególnie smakująca dzieciom :)

Hamburger

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2013-10-02
cc by Junior
<b><i>Wyśmienita szarlotka</i></b>, która poprawia humor :) Wspaniale pachnie cynamonem, a jabłka dzięki podsmażeniu smakują niezwykle, aż się rozpływają w ustach. Polecam!

Wyśmienita szarlotka

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2013-09-25
cc by Tavallai
To naprawdę przepis na <b>ekspresowy murzynek</b>. Przygotowanie od momentu wyciągnięcia składników to dosłownie chwilka! A to dlatego, że nie ma jajek, które w różnych wersjach murzynka należy ubić, oraz masła, które w typomym przepisie trzeba stopić, a później studzić. <b><i>Ekspresowy murzynek bez mleka i jajek</i></b> polecam zwłaszcza osobom, stosującym dietę bezmleczną i bezjajeczną, w smaku <b>ciasto murzynek</b> jest przepyszne!

Ekspresowy murzynek bez mleka i jajek

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2013-09-23
cc by Agatta
Calzone - włoski specjał, to inaczej pieróg z ciasta drożdżowego. Ciasto przeważnie takie jak na pizzę, natomiast nadzienie możemy komponować wg własnego smaku i zachcianek. Poniżej wersja vege i z kurczakiem.

Calzone

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2013-09-18
cc by cookipediachef
Owoce w syropie ekspresowo się robi i ekspresowo znikają! :)

Owoce w syropie

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2013-09-05
cc by fonticulus
Przepyszny deser, który wspaniale smakuje i wspaniale wygląda. <br/><br/>Wg gustu można zmieniać smaki polewy, a także wzbogacać ja dodatkami - wiórkami kokosowymi, siekanymi orzechami, czy płatkami migdałów.

Czekoladowe owoce

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2013-09-05
cc by marimbajlamesa
Owoce w rumie to doskonały pomysł na imprezę dla dorosłych :)

Rumowe owoce

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2013-09-05
cc by allyrose18
Zdrowe łakocie!

Miodoklejki

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2013-09-05
cc by s58y
Prosty deser, który wygląda i smakuje bajecznie! Polecam!

Torcik bezowy z lodami

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2013-09-05
cc by pathlost
Na upały najlepszy jest chłodnik, odżywczy, przyjemnie schładza, przez obecność warzyw jest doskonałym źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika.

Chłodnik z maślanki

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2013-09-05
cc by Wisconsin Department of Natural Resources
Kukurydza to podstawowy składnik kuchni meksykańskiej, ale warzywo doskonale zaadaptowało się również w Europie. <br/><br/>Znakomita jako dodatek do sałatek, dań na gorąco jak chili con carne, a także na śniadanie w formie płatków kukurydzianych. <br/><br/>Pyszna również w najprostszej postaci, czyli z wody. <br/>Polecam!

Kukurydza z wody

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2013-09-05
cc by Muffet
American cherry pie to moim zdaniem najsławniejszy placek kruchy z wiśniami. Charakterystyczny w formie, bo najczęściej pieczony jest w okrągłej, oraz z nacięciami, aby ciasto miało właściwą konsystencję. Natomiast dodatek skrobi do nadzienia to tajemnica pysznego ciasta!

American cherry pie

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2013-09-04
cc Agatta

«« | Poprzednia | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | Następna | »»

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne