Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Ziele angielskie

Korzennik lekarski pochodzi z krajów Ameryki Południowej. Okazało się, że owoce tego właśnie drzewa, nadają się do przyprawienia potraw, co ochoczo wykorzystywali Aztekowie. Europejczycy również mogli poznać ziele angielskie – to natomiast jest zasługą Krzysztofa Kolumba, który nie tylko odkrywał nieznane światy, ale także intrygował się nowymi zwyczajami, religią i tamtejszą gastronomią. W ten właśnie sposób popularna dziś przyprawa opuściła Amerykę Południową, stając się kulinarną sensacją w największych miastach ówczesnej Europy.

Brązowe kuleczki najbardziej chyba zainteresowały kucharzy Wysp Brytyjskich , stąd też miała się wziąć nazwa przyprawy. Niektórzy tytułują ja również pachnącym pieprzem, bądź pieprzem angielskim.

Ażeby korzystać z uroków ziela angielskiego, najpierw zebrać trzeba znaczącą ilość owoców korzennika. Dosyć istotne jest, aby nie zdążyły osiągnąć pełni dojrzałości. Dosyć łatwo je rozpoznać po chropowatej, czerwono-brązowej powierzchni. Dodatkowo ich zapach może kojarzyć się z aromatem goździków, smak natomiast przywodzi na myśl pieprz. Wszystko to za sprawą wypełniającego owoce olejku palmetowego, którego głównym składnikiem jest eugenol. Warto wspomnieć, że ziele angielskie jest doskonałym źródłem garbników, kwasu jabłkowego, a także żywicy i cukru. Zebrane owoce nie wymagają żadnych, specjalnych przygotowań – wystarczy tylko poddać je suszeniu.

Ziele angielskie może mieć spore znaczenie dla naszego organizmu, dlatego też powinniśmy je uwzględnić w codziennej diecie. Jeżeli doskwierają nam różnego rodzaju zaburzenia jelitowe, skutecznym vademecum okazać się może herbata z dodatkiem tej właśnie przyprawy. Angielski pieprz może mieć też korzystny wpływ na nasze trawienie. Wspomnieć jednak trzeba, że długotrwałe i zbyt częste korzystanie z przyprawy zaowocować może rozstrojem żołądka. Bądźmy zatem ostrożni.

Ziele angielskie stanowi główną przyprawę w krajach karaibskich, jest też dobrze znane w kuchni angielskiej. Ochoczo stosowane jest także w potrawach Środkowego Wschodu. Jako ciekawostkę można dodać, że ziele angielskie sprawdza się w branży kosmetycznej jako dodatek do dezodorantów.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-10-17

Dodany przez proseccoprosecco

Flaczki

Flaczki

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 3godz. 35min.

Data dodania: 2013-10-16

Dodany przez AgattaAgatta

Kapuśniak

Kapuśniak

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 25min.

Data dodania: 2013-09-30

Dodany przez proseccoprosecco

Barszcz

Barszcz

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-09-27

Dodany przez proseccoprosecco

Sałatka z soczewicy i sera gorgonzola

Sałatka z soczewicy i sera gorgonzola

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-04-27

Dodany przez AgattaAgatta

Mule w białym winie

Mule w białym winie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2013-04-13

Dodany przez AgattaAgatta

Pasztet wielkanocny

Pasztet wielkanocny

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 2godz. 20min.

Data dodania: 2013-03-12

Dodany przez AgattaAgatta

Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2013-03-06

Dodany przez AgattaAgatta

Żurek

Żurek

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 2godz. 0min.

Data dodania: 2013-01-30

Dodany przez arturartur

Ogórki konserwowe z papryką

Ogórki konserwowe z papryką

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 27min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez eniaenia

Karp w galarecie

Karp w galarecie

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Grzyby leśne w occie

Grzyby leśne w occie

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez eniaenia

Gulasz w sosie ketchupowym

Gulasz w sosie ketchupowym

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Sałatka ogórkowo kapuściana

Sałatka ogórkowo kapuściana

Ile porcji: 7

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 10min.

Data dodania: 2012-10-29

Dodany przez edzia1301edzia1301

Sałatka z zielonych pomidorów

Sałatka z zielonych pomidorów

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2012-10-28

Dodany przez edzia1301edzia1301

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne