Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Żelatyna

Dzięki kreatywnemu wykorzystaniu zwierzęcych kości i chrząstek, mógł powstać jeden z najbardziej popularnych składników, jakie używane są w gastronomii – żelatyna. Istotnym elementem każdej żelatyny jest kolagen. W nim natomiast doszukać się można praliny, glicyny oraz hydrokyproliny. Dodać trzeba, że żelatyna bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Jeżeli temperatura otoczenia będzie odpowiednia, połączenie tego składnika z wodą doprowadzi do powstania układu koloidalnego.

Jako ciekawostkę można dodać, że stała się ona ważnym zapiskiem na liście legalnych dodatków do żywności Unii Europejskiej. Dzięki temu znana jest również jako E441. Jest dobrym emulgatorem, sprawdza się również jako środek żelujący, niemniej jednak to nie jedyne zastosowanie żelatyny.

Odgrywała kiedyś dość istotną rolę w przemyśle fotograficznym. Żelatyna należała do składników niezbędnych przy produkcji klisz. Oczywiście wraz z wejściem na rynek aparatów cyfrowych, znaczenie żelatyny w jakimś stopniu zmalało. Często wykorzystywano ją również do produkcji sztucznego jedwabiu, a także gąbek chirurgicznych.

W dzisiejszych czasach żelatyna służy głównie jako zagęszczacz znanych środków kosmetycznych. Oprócz tego warto wiedzieć, że otoczki tabletek i witamin zrobione są między innymi z żelatyny. Do tego, składnik potrzeby jest również w branży rozrywkowej. Dodajmy jeszcze tylko, że żelatyna pełni dość znaczącą rolę w produkcji kulek, przeznaczonych do gry w paintball.

Ponadto żelatynie można przypisać wiele właściwości leczniczych. Do jej zasług należy obrona organizmu przed względną i bezwzględną hipowolemią. Oprócz tego żelatyna potrafi w skuteczny sposób zapobiegać hipotensji.

Jak najlepiej scharakteryzować ten kulinarny składnik? Żelatyna nie posiada żadnego zapachu, nie ma koloru i nie posiada żadnej konkretnej barwy. Dlatego też uważa się ją za niezwykle uniwersalną. Wykorzystuje się ją przy wyrobie słodkich galaretek oraz konserw mięsnych. Ponadto często dodawana jest do wyrobów czekoladowych, cukierków, a nawet lodów.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Truskawkowy sernik na zimno

Truskawkowy sernik na zimno

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez eniaenia

Francuskie ciasteczka

Francuskie ciasteczka

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez edzia1301edzia1301

Biszkopt z jabłkami pod białym puchem

Biszkopt z jabłkami pod białym puchem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 1godz. 5min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez edzia1301edzia1301

Torcik gruszkowy bez pieczenia

Torcik gruszkowy bez pieczenia

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez eniaenia

Karp w galarecie

Karp w galarecie

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Sernik na zimno

Sernik na zimno

Ile porcji: 16

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Krem herbaciany

Krem herbaciany

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Drożdżowo - budyniowe

Drożdżowo - budyniowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Babeczki z kremem

Babeczki z kremem

Ile porcji: 15

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Krem z awokado

Krem z awokado

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Ciasto z migdałami

Ciasto z migdałami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 1godz. 5min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Wędzona makrela w galarecie

Wędzona makrela w galarecie

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez eniaenia

Domki z herbatników

Domki z herbatników

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2012-10-01

Dodany przez edzia1301edzia1301

Galaretki drobiowe z warzywami

Galaretki drobiowe z warzywami

Ile porcji: 15

Czas przyrządzenia: 2godz. 30min.

Data dodania: 2012-09-25

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Galaretka z kurczaka z paprykową nutką

Galaretka z kurczaka z paprykową nutką

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2012-08-29

Dodany przez ewas135ewas135

Biszkopt przekładany

Biszkopt  przekładany

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2012-08-26

Dodany przez ewas135ewas135

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne